söndag 27 november 2022

Årets pepparkaksbak...

Detta år hade vi laddat med 4 satser pepparkaksdeg.
Eftersom vi satte den igår kväll var faktiskt större delen av degen kvar!
Under några år har det väl främst varit jag och Sigrid som har kavlat ut degen.
Detta år var uppslutningen total!
Kul!
Jag hade från början litet problem att finna alla kavlar.
Då detta väl var på plats hade Arvid löst sitt kavlande med att rulla en aluminiumtermos över degen istället. Och det funkade ju lika bra!
Det var en mäktig deg som tog några timmar att kavla ner.
Men med litet glögg och julmusik var det ju riktigt trevligt!
4 kakburkar som den till höger på bilden nedan fylldes till brädden.
Nu är vi redo.
Kvällen fortsatte...
PEPPARKAKOR A LA LOMAKKA, (TA ALLT X4)
1 sats,
3 hg smör, smältes
5 dl socker + 1 dl sirap
2 dl vatten
1 msk kanel
1 msk kardemumma
1 msk nejlikor
tsk ingefära

Blanda samman ingredienserna ovan och värm varmare än degspad. Låt kallna.
10 dl vetemjöl
1 struken msk bikarbonat
Rör ner vetemjölet och bikarbonaten med övriga ingredienser. Låt stå över natten. 

 Gräddas i 175 grader Celsius.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar