söndag 20 oktober 2024

Gyros hemmagjorda

Egengjord kebab.

Sätt ugnen på 200 grader C.

2 rödlökar med bortskuren botten så att de står stadigt på en plåt. 

2 trä grillspett som du sticker in i lökarna.

1 kg benfria kycklinglår som bankas ut

Marinad:

5 dl 10% grekisk yoghurt.

1 dl olivolja

1 msk spiskummin, malen, (eller mer om du vill ha kryddigt)

Saften från 1 citron 

1/2 msk cayennepeppar 

3 st vitlöksklyftor, pressade

2 tsk svartpeppar, grovmalen

1 tsk salt

Rör samman marinaden och låt kycklinglåren marineras i det i minst en timme, gärna längre.

Trä på kycklingköttet på de två grillpinnar a tills allt är staplat på en hög. Bind samman pinnarna högst upp med folie eller metallbandet som brukar sluta ihop brödpåsar. Ställ in i ugnen i ca 1 1/2- 2 timmar tills innertemperaturen på kycklingen har nått ca 75 grader c. Låt vila i 10 minuter innan servering.

Servera med

Pitabröd

Feferoni

Sallad

Tomat

Rödlök

Fetaost

Oliver

Och pommes frites 

Osannolikt gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar