onsdag 19 maj 2010

Pasta med krabba och karljohansvamp med vit bourgogne i glasen

Jag tänkte litet långsiktigt då jag gjorde denna rätt, "det vore bra att göra så att det räcker till lunch imorgon också". Det skulle visa sig att det fanns ett stort "men", eller mer exakt, en stor man som satte stopp för denna tanke.
Jag vet inte vad som har hänt med Anders, men under senaste veckan äter han som ett helt infanteri. Och då ska man ha i minnet att han även normalt har en imponerande nivå på sitt matintag (och att vi i våra portionsberäkningar även vanligtvis drar åt portioner i den övre skalan. Även övriga familjemedlemmar är ganska duktiga på att äta...stora lass...).

Övriga familjemedlemmar får hålla i bord, dukar och stolar för att de inte ska dras in i hemmapappans matorgan. Litet avundsvärt i sammanhanget är att människan behåller sin smärta kroppsformation.
Pasta med krabba och karljohansvamp
 • 2 krabbor (ca 1,5-2 kg)
 • 50 g smör
 • 33 cl vitt matlagningsvin
 • 1 pkt torkad karljohansvamp som blötlägges i 15 minuter före användning.
 • 3 skalade och finhackade charlottenlökar
 • 3 dl matlagningsgrädde
 • 2 dl riven parmesan

Plocka köttet ur krabborna och spara skalen. Fräs skalen i 25 g smör i 2-3 minuter varefter Du tillsätter vinet. Låt koka i 10 minuter. Sila och spara buljongen.

Fräs ner lökhacket i 25 g smör. Krama vattnet ur svampen och blanda ner i löken. Låt fräsa i några minuter. Tillsätt buljongen från ovan och grädden. Låt koka ihop cirka 5 minuter. Blanda ner krabbköttet.

Häll över kokad pasta och garnera med parmesan. Till detta drack vi "RULLY" från 2007 av Joseph Drouhin, ett vitt Bourgognevin vi handlade in på en finlandsfärja (för 125 kr) i vintras. Druvan är 100% chardonnay (Vad annars? det är ju från Bourgogne). Färgen var ljust gul. Smaken drog åt citron och litet flinta först tyckte vi. Sedan kunde man förnimma smörighet - sannolikt försvann denna smak medan vi åt, smörigheten i maten var starkare än den i vinet. Gott var det - och gav en härlig vårassociation.

1 kommentar:

 1. Vilken fin blogg! Jag hittade just hit. Här finns ju massor fint och gott. Just krabba är svårartat gott.
  Ni bor i ett fantastiskt fint hus.
  Tycker fröken Dill och läster vidare

  SvaraRadera