- 1 kg färska blåmusslor
- 1 gul lök, finhackad
- 3 vitlöksklyftor, finhackad
- 1/2 dl finhackad persilja (jag använde en torkad variant)
- 2 msk smör
- 375 ml vitt vin
- 2 dl vatten
- 2 skivor vitt bröd
- 50 g smör
- 2 vitlöksklyftor, pressade
- 1/2 dl finhackad persilja
- 1 tsk salt
Skrapa och tvätta musslorna noga i kallt rinnande vatten. Släng de som inte sluter sig ens om Du knackar litet försiktigt på dem, eller de som är trasiga i skalen.
Fräs lök och persilja i smöret och häll över vinet och vattnet. Då det har kokat upp häller Du i musslorna och låt koka i cirka 7 minuter. Musslorna är klara då de öppnat sig. Ta upp musslorna och låt dem svalna. Plocka ut musslorna ur skalen och lägg tillbaka dem på ena skalsidan i en ugnssäker form. Släng den andra skalsidan.
Kör bröd, smör vitlök, salt och persilja i matberedaren till allt har finfördelats och blandats. Placera massan jämt över musslorna. Gratinera i 250 grader C. ugn i 4-5 minuter.Jag har skaffat mig en liten ovana i form av en fiskhandlare som finns på farlig närhet till mitt arbete. Där går jag och fyndar i tid och otid. Egentligen var jag ute efter hjärtmusslor, men de var slut... Att istället välja tonfisk är ju föga självklart, men jag hade gått och funderat på att halstra litet tonfisk under en tid nu. Fiskhandlaren gav mig en liten såsburk att testa till tonfisken - "en klockren kombination" sade han. Han hade helt rätt... Jag passade på att göra en egen variant för att såsen skulle räcka. Urgod, den också.
Halstrad tonfisk, 5 pers
- 1 kg tonfisk, gulfenad (det går åt ca 200 gr per person)
Stek på hög värme i cirka 2 minuter per sida. Tonfisken SKA vara rå/rosa i mitten. Jag använde mig av en räfflad stekpanna som inte behöver fett för att fisken ska släppa - annars hade 1 msk smör till stekningen varit att rekommendera.
Ugnsbakad klyftpotatis
- 2 kg rå potatis, tvättas och klyvs i 4 delar per potatis.
- 1 dl rapsolja
- flingsalt efter smak
Fördela potatisklyftorna jämnt på en ugnsplåt och ringla över oljan. Ställ in i den 200 grader C. varma ugnen i cirka 1,5 timme. Öppna och vänd runt bland potatisarna mellan varven. Salta då de är precis klara.
Lime- och basilikacréme
- 3 dl créme fraiche
- 2 dl majonnais (hemgjortrecept finns i denna blogg)
- 1 kruka basilika, klipp av bladen
- 1 lime, både saften och det rivna skalet.
- salt efter smak
Kör samman alla ingredienser i en mixer, tills allt har finfördelats och blandats väl. Klart. OCH VÄLDIGT GOTT!!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar