torsdag 27 maj 2010

Vaniljlaxcannelloni

Ganska tidigt i vårt förhållande tog vi oss ombord på en Finlandsfärja (Anders har en inte helt sund relation till dessa båtar. Han kan berätta om de olika båtarnas maximala fraktvikt, antal fönster/hytter, ägarlängden....Ni anar resten - vi åker färja mellan varven...). Vi satte oss i en av de där mysiga restaurangerna med vita dukar och vackert dukade bord. Där beställde vi en fiskrätt som sedan dess har etsat sig fast i bådas minne - de serverade canelloni med vaniljsmak till en lax. Det låter måhända helmysko, men det var väldigt gott. Efter det har vi försökt återskapa rätten ur minnet. Nu har vi kommit på god väg, tycker vi själva. Smakmässigt är vi i mål, men vi får fila litet på höjdnivåerna utseendemässigt...
Vaniljlaxcannelloni
  • 2 pkt färska lasagneplattor
  • 400 g laxfile
  • 150 g rökt laxfile
  • 1 vaniljstång - dela på hälften och skrapa ur fröna
  • 1/2 tsk vitpeppar
  • 1/2 tsk salt
  • 7,5 dl matlagningsgrädde

Mixa samman laxen, både den färska och rökta, tillsammans med vaniljfröna, peppar och salt så att det bildar en jämn smet. Ta en klutt av laxsmeten och lägg en avlång centimetertjock sträng i ena änden av en lasagneplatta. Rulla samman lasagneplattan och skär den i 2-3 delar. Ställ delarna på högkant i en smord ugnsform. Gör likadant med all smet i lasagneplattorna. Häll över grädden (hela canellonin ska täckas annars blir det torra kanter) och ställ in i ugnen på 175 grader C. i cirka en timme. Servera med sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar