måndag 31 maj 2010

3 x vetebullar; Snoddar, kanelbullar och vaniljvegabullar

Vi kommer att ha en hel del firande av Arvid under den närmaste veckan; både med hans kompisar, släkt och på själva dagen: bara familjen. Då känns det ganska förståndigt att förplanera en smula. Jag bakade 3 satser vetebullsdeg och varvade utbaket så att det blir litet variation på kakfaten.

Vetebrödsdeg till kardemummabullar - grundrecept, 3 satser - 135 bullar

  • 450 g smör
  • 1,5 l mjölk
  • 150 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 5 dl socker
  • 2 msk malen kardemumma
  • cirka 4 liter vetemjöl

Smält smöret och häll i mjölken och värm till 37 grader C. Lös upp jästen och rör ner tillsammans med socker och kardemumma.Blanda i cirka 3 l mjöl. Knåda ordenligt tills dess degen är alldeles glansig och smidig. Låt jäsa till dubbel storlek.

Arbeta samman degen med resterande delen av jästen och dela i tre delar.

Vegabullar, 45 st

  • 1/3 av degen ovan
  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 3 msk vanilj

Pensling och garnering

  • 1 ägg, uppvispat
  • pärlsocker

Kavla ut degen till en rektangulär form och bred på smöret (tjocklek cirka 0,5 cm). Strö sockret
över. Rulla samman degen och dela i 3 cm breda bitar. Lägg på en
smörplåtspappersförsedd ugnsplåt. Tryck på mitten av degbitarna med skaftet
av något besticksskaft. Låt jäsa i 30 minuter. Pensla med ägg och strö
litet pärlsocker på varje bulle. Grädda i 10 minuter i cirka 250
grader C.

Kanelsnurror

  • 1/3 av degen
  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 3 tsk kanel

Pensling och garnering

  • 1 ägg
  • pärlsocker

Kavla ut degen till en rektangulär form (tjocklek cirka 0,5 cm). Bred ut smöret på degen och strö över kanel och socker jämnt över ytan.. Rulla samman degen och skär i cirka 1,5 cm breda bitar. Lägg dessa med ena snittytan i pappersformar på en plåt och låt jäsa. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i cirka 8 minuter i 250 grader C.

Snoddar (eller Goda Bullen)

  • 1/3 av degen
  • 100 g smör 1 dl smör
  • 3 msk vanilj

Pensling och garnering

  • 1 ägg
  • pärlsocker

Kavla degen i en rektangulär form. Bred ut smöret och strö över sockret jämnt. Lägg ena halvan över den anra halvan så att en smalare rektangulär form bildas, med fyllningen täckt av deg både ovan och nedan. Skär i centimetertjocka strängar. Vira degen runt tre fingrar och lägg sista varvet tvärs över de övriga. Lägg i pappersform och låt jäsa. Pensla med ägg, strö på pärlsocker och grädda i 10 minuter i 250 grader C.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar