onsdag 9 juni 2010

Vinprovning av fem viner ur beställningssortimentet

När vi ändå hade släkten på plats hela dagen och kvällen tyckte vi att det var lämpligt att ha en vinprovning.
Vi hade beställt sex viner ur beställningssortimentet (på nätet). Nu var ett av vinerna slut så det fick bli fem beställningsviner och ett vin ur det vanliga sortimentet (kvällens godaste skulle det visa sig).
Vi hade delat in provningen i tre flighter med två vin i varje flight. I varje flight avhandlades en druva.
Vi hade delat ut beskrivningar till vinerna. Uppgiften var att para ihop rätt beskrivning med rätt vin.
I numren nedan sår "B" för beställningssortimentet.

Flight 1: Chardonnay
Fools Bay Mallee Sands Unwooded Chardonnay 2008 (B74937) 119 kr.
En australisk chardonnay som inte lagrats på ek! Ja, det börjar väl bli vanligare men var nästan otänkbart för bara några år sedan. De exotiska (eller tropiska) smakerna var tydliga. Men det kändes konstigt. Man är så van att australiska viner ska ha en ekton som inte går att missa.
Chablis Bouchard Aine 2006 (B81857) 119 kr.
En klassisk chablis. Och en god sådan. Kändes möjligen lite blyg i jämförelse med australiensarens mer bullriga framtoning. Godast i denna flight tyckte en majoritet av deltagarna.
En av de två som inte hade parat ihop rätt vin med rätt beskrivning deklarerade här att han var bättre på rödviner....
Flight 2: Pinot Noir
Stoneleigh Pinot Noir 2008 (16394) 135 kr.
Kvällens godaste vin enligt en majoritet av deltagarna. Bra balans mellan jordgubbs- och hallonbärigheten och den finstämda lilla strävheten. Kvällens enda vin ur det vanliga sortimentet.
Bourgogne Pinot Noir N. Potel 2006 (B81789) 119 kr.
Hade bra med fin strävhet men saknade nästan helt bärigheten. Kändes obalanserat. Kanske OK egentligen, men bleknade i jämförelse med sin kollega från Nya Zeeland.

Flight 3: Syrah/shiraz
Tahbilk Shiraz 2004 (B86369) 141 kr.
För mig personligen var det här lite av en besvikelse då jag hört så mycket gott om det här vinet. Det var gott - ingen tvekan om det. Men inte jättegott.
Crozes Hermitage Papillon Gilles Robin 2006 (B88852) 127 kr.
Det här var riktigt gott! Med den där härliga gummismaken jag så strakt förknippar med syrahviner från Rhonedalen. Fast jag undrar om inte åsikterna gick isär lite här i sista flighten. Eller så hade uppmärksamheten på vad de andra sa trubbats av lite. Vi hade ju "provat" en del vin vid det här laget.....
Hur det gick det då för han som var bättre på röda viner? Inget vidare. Men hans (och då även min) bror prickade in alla rätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar