onsdag 30 juni 2010

Trerätters redan kvällen före midsommarafton

Varje sommar när midsommar närmar sig känner man att det gått lite för fort. Man har inte hunnit utnyttja de där fina sommarkvällarna i den utsträckning man velat. Nåväl, med lite trevliga gäster fick vi en toppenkväll utomhus redan dagen (kvällen!) före själva midsommarafton.
Den något putande magen tillhör, tyvärr, kvällens värd.
Som fördrink drack vi bellini.
Förrätt: Creme Ninon
500 g frysta ärtor
8 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
2 dl vispgrädde
4 dl mousserande vin
1 msk smör
1 msk vetemjöl
Låt ärtor, vatten och buljongtärningar koka i en minut eller två. Mixa soppan. Blanda smör och vetemjöl och tillsätt detta under omrörning. Vispa grädden och tillsätt den under omrörning tillsammans med det mousserande vinet.
Eftersom alkoholen inte kokas bort fick barnen soppan serverad utan vintillsats.

Vin: Rotari Brut, i såväl soppa som i glas
Bilden är tagen från föregående vecka - då vi "testkörde" huvudrätten.
Varmrätt: Fläskfilé med dillpesto, vitvinssabayon, svamp, rotfrukter, ugnspotatis och gremolata.

Dillpesto:

  • 2 knippen dill
  • 1 dl pinjenötter
  • 2 skivade vitlöksklyftor
  • 2 dl riven prästost
  • salt och peppar efter egen smak
  • 1 dl olivolja

Gr0vhacka dillen. Mixa alla ingredienser i en matberedare. Tillsätt salt och peppar.

Vitvinssabayon:

  • 5 äggulor
  • 3 dl vitt matlagningsvin
  • 3 msk strösocker
  • 2 msk kalvfond

Blanda ingredienserna i en stor kasrull. Hetta upp under mycket livlig och engagerad vispning. Låt det dock inte koka. Servera direkt.

Rotfrukter:

  • 1 kålrot
  • 5 morötter
  • 4 msk olivolja

Skala och dela rotfrukterna i mindre bitar. Ringla över olivolja. Rosta i ugnen, 225 grader C, i 20 minuter.

Svamp med lök:

  • 8 schalottenlökar
  • 500 g champinjoner
  • 4 msk smör
  • 2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Skala och hacka löken. Skär svampen i bitar. Smörstek i 10 minuter. Salta och peppra. Ugnspotatis:

  • 2 kg potatis
  • 3 msk olivolja

Klyv potatisen. Placera i långpanna. Häll olja över. Efter 40 minuter iugn (225 grader C) är de klara.

Gremolata:

  • 1 knippe persilja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 citroners rivna skal
  • 2 tsk salt

Hacka persilja och vitlök och blanda med rivet citronskal och salt.

Fläskfilé:

  • 2,4 kg fläskfilé
  • 4 msk smör

Putsa. Stek i smör. Skiva. Servera med peston som "toppning". Vin: Masi Amarone Costasera, Masi Grandarella Appassimento och Masi Campofiorin.

Mer om själva vinprovningen i ett senare inlägg.

Efterrätt: Ja, mer om även efterrätten i ett senare inlägg. Där behandlas även bellinin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar