Arvids absoluta favorit, bland tårtor, kommer från Schwarzwald...
Schwarzwaldtårta
- 2 dl nötkärnor
- 2 1/2 dl florsocker
- 4 äggvitor
Fyllning
- 5 dl vispgrädde
- 1/2 dl nötkärnor
- 2 tsk vaniljsocker
Garnering
- 200 g blockchoklad
- 1-2 msk kakao
Smält blockchokladen i mikron (tar 1,5 minut på maxeffekt i vår mikro). Häll den smälta chokladen på bakplåtspapper som ligger rakt, exempelvis en plåt. Stryk ut chokladen jämnt och låt stelna, gärna över natten. Bryt dem sedan i lagom stora bitar, för dekoration av tårtan.
Vispa grädden och rör ner malda hasselnötter och vaniljsocker. Lägg samman bottnarna med fyllning emellan och bred även fyllningen över översta lagrat. Stick ned chokladbitarna i grädden och sikta över kakaon - jag använder tesil för att få det jämnt.
Marsipanstubben görs på en stomme av rulltårta som dekoreras med marsipan och litet annat.
Marsipanstubbe
- 100 g rulle färdig marsipan (man kan göra själv - se vårat tidigare inlägg om marsipanägg)
- 100 g choklad som smälts och smetas ut vid garneringen
- några sockerfigurer som fästs i chokladen innan denna har hunnit stelna.
- 1 dl uppvispad grädde
Rulltårta
- 3 ägg
- 2 dl socker
- 2 dl vetemjöl
- 3 tsk bakpulver
- 1/2 dl filmjölk
Fyllning
- 200 g hallon
- 1 dl socker
Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner i äggsmeten. Tillsätt filmjölken. Bred ut smeten på en bakplåtpapperstäckt långpanna. Grädda i 250 grader C. mitt i ugnen i cirka 5 minuter. Stjälp upp på ett sockrat papper ganska omgående efter uttag ur ugnen. Dra bort papperet som kakan har gräddats på. Koka samman ingredienserna till fyllningen och låt svalna. Bred fyllningen på kakan medan den senare fortfarande är varm. Rulla ihop kakan. Låt kallna.
Vispa upp grädden och bred ett lager runt hela rullen. Kavla ut marsipanen och lägg jämnt över rullen. Värm chokladen och smeta på efter smak (och eventuella fula kanter). Dekorera omedelnbart med sockerfigurerna direkt i chokladen så att de fäster.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar