måndag 7 juni 2010

Kycklingsmörgåsar, waldorfsallad och boeuf bourguignon

Kycklingsmörgås med waldorfsallad
280 g bacon
1 kg kycklingfiléer
1 tsk salt
12 skivor formbröd
1 dl majonnäs
2 tsk curry
1 salladshuvud
4 tomater

Waldorfsallad:
4 röda äpplen
2 msk pressad citron
4 stjälkar selleri
1 dl hackade valnötter
6 msk majonnäs
2 msk mjölk
2 tsk dijonsenap
4 msk finhackad gräslök

Stek kycklingen så att den blir genomstekt. Salta och peppra innan stekning. Skiva filéerna i tunna skivor.

Skär bacon i mindre bitar och stek dessa bitar så de blir knapriga.

Kärna ur äpplena och tärna dem. Blanda med citronsaft i en skål. Skär selleristjälkarna i tunna skivor. Tillsätt valnötterna. Blanda väl.

Rosta brödskivorna så de får fin färg. Blanda majonnäs och curry och bred blandningen på brödskivorna. Lägg på salladsblad och tomatskivor. Lägg på kycklingskivorna och slutligen bacon och waldorfsallad.
Boeuf bourguignon
3 kg benfri bog
1 msk salt
1 tsk svartpeppar
6 msk smör
2 dl vatten
4 flaskor rött matlagningsvin
4 dl vatten
6 msk kalvfond
4 msk tomatpuré
4 lagerblad
4 kvistar timjan
4 finhackade vitlöksklyftor
30 steklökar
4 msk maizena majsstärkelse
420 g bacon
500 g champinjoner
Skär köttet mindre bitar (tärningar med sidan 3 cm ungefär). salta och peppra köttet. Bryn köttet i en stekpanna och lägg därefter över det i en riktigt stor gryta. Skölj ur stekpannan med vatten och häll över det i grytan. Späd med matlagningsvin, vatten och fond. Rör om under spädningen. Tillsätt tomatpuré.
Låt koka på svag värme under lock i två timmar.
Skala lök och lägg ner i grytan. Koka i 20 minuter till. Red av med majsstärkelse utrörd i lite vatten.
Stek bacon och champinjoner i smör i en stekpanna. För över till grytan och låt koka några minuter. Garnera med timjan. Servera med kokt potatis.
Grytan blir ännu godare om den görs redan på morgonen och får stå och dra under dagen.

1 kommentar:

  1. Kände suget i maggropen så fort jag började att läsa...:D som vanligt, hoppas allt är bra med er, kram

    SvaraRadera