lördag 5 juni 2010

Mintkladdbullar, mandelkubb och lingonkaka

Lingonkaka
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 125 g smör
  • 1 äggula

Fyllning:

  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk kanel
  • 1 dl lingonsylt

Blanda mjöl, socker och smör till en smulig deg. Tillsätt äggula och blanda till en mindre smulig deg. Tryck ut degen i springform (med löstagbar kant).

Sätt ugnen på 200 grader C. Vispa ägg och socker så att det blir pösigt. Tillsätt övriga ingredienser. Blanda väl och häll i springformen.

Grädda i ugnen i 40 minuter.

Mandelkubbar

  • 5 bittermandlar
  • 100 g margarin
  • 1,5 dl socker
  • 1 ägg
  • 2 dl gräddfil
  • 2 tsk hjorthornssalt
  • 5,5 dl vetemjöl

Garnering:

  • Pärlsocker

Riv mandeln. Rör ihop margarin och socker så att det blir poröst. Tillsätt ägg, gräddfil, hjorthornssalt, mandel och mjöl.

Forma smeten till en rulle och skär den i bitar. Lägg dem på smorda plåtar. Strö på pärlsocker och grädda i ugnen i 10 minuter (200 grader C).

Mintkladdbullar

  • 150 g mörk choklad
  • 50 g smör
  • 2,5 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,75 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 10 droppar pepparmintolja

Smält chokladen försiktigt i micron. Vispa socker och ägg pösigt. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och pepparmintoljan. Blanda den smälta chokladen med äggsmeten. Vänd därefter i mjölblandingen. Häll smeten på ett bakplåtspapper som är placerat i en ugnssäker form med måtten 20 gånger 30 cm. Kakan gräddas i ugnen, 175 grader C, så pass länge att en i kakan nedstucken sticka inte är kladdig när den tagits upp.

1 kommentar: