- 3 dl vetemjöl
- 2 msk strösocker
- 125 g smör
- 1 äggula
Fyllning:
- 3 ägg
- 2 dl strösocker
- 2 dl vispgrädde
- 2 msk vetemjöl
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 tsk kanel
- 1 dl lingonsylt
Blanda mjöl, socker och smör till en smulig deg. Tillsätt äggula och blanda till en mindre smulig deg. Tryck ut degen i springform (med löstagbar kant).
Sätt ugnen på 200 grader C. Vispa ägg och socker så att det blir pösigt. Tillsätt övriga ingredienser. Blanda väl och häll i springformen.
Grädda i ugnen i 40 minuter.
Mandelkubbar
- 5 bittermandlar
- 100 g margarin
- 1,5 dl socker
- 1 ägg
- 2 dl gräddfil
- 2 tsk hjorthornssalt
- 5,5 dl vetemjöl
Garnering:
- Pärlsocker
Riv mandeln. Rör ihop margarin och socker så att det blir poröst. Tillsätt ägg, gräddfil, hjorthornssalt, mandel och mjöl.
Forma smeten till en rulle och skär den i bitar. Lägg dem på smorda plåtar. Strö på pärlsocker och grädda i ugnen i 10 minuter (200 grader C).
Mintkladdbullar
- 150 g mörk choklad
- 50 g smör
- 2,5 dl strösocker
- 3 ägg
- 1 dl vetemjöl
- 0,75 dl kakao
- 1 tsk bakpulver
- 10 droppar pepparmintolja
Smält chokladen försiktigt i micron. Vispa socker och ägg pösigt. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och pepparmintoljan. Blanda den smälta chokladen med äggsmeten. Vänd därefter i mjölblandingen. Häll smeten på ett bakplåtspapper som är placerat i en ugnssäker form med måtten 20 gånger 30 cm. Kakan gräddas i ugnen, 175 grader C, så pass länge att en i kakan nedstucken sticka inte är kladdig när den tagits upp.
Mjam, mintkladdbollar låter ypperligt gott! :)
SvaraRadera