söndag 23 januari 2011

Fransk frukost - Briocher

Vi har roat oss med att titta på bilder från förra våren, då hela familjen for till Paris. Mysigt, mysigt. Helt plkötsligt blir man väldigt sugen på fransk mat. Borta är minnena av de där pinsamma tornen av tomma yoghurtsburkar som vi staplade på höjden för att få plats med annat på frukostbordet i Paris. Blir någon mätt av de där mini-joplait burkarna? Briocher kopplar jag väldigt starkt till Paris. De tar litet tid att göra - då de ska kalöljäsa i kylen över natten, men för övrigt är de enkla.
Briocher, 12 st
 • 4 ägg
 • 1 pkt torrjäst
 • 1/2 tsk salt
 • 1/2 dl socker
 • 7 dl vetemjöl
 • 250 g smör rumsvarmt i tärningar
 • 1 ägg till pensling

Blanda samman alla alla ingredienser ordentligt och låt det gå några minuter i matberedaren. Degen ska vara blank. Lägg degen i en plastpåse och ställ in i kylen över natten. Ta ut degen och skär bort 1/8 av degen. Rulla resten av degen i en avlång rulle som Du delar i 12 lika stora delar. Forma dem till bollar, lägg dem i muffinsformar och tryck ner ett djupt hål i mitten med hjälp av tummen. Rulla ut den sparade åttondelen av degen till en lång rulle. Dela den i tolv delar som Du rulla till små bollar. Tryck fast dessa i fördjupningarna. Låt jäsa i en timme och pensla sedan med ett uppvispat ägg. Grädda i cirka 25 minuter i 175 grader C. varm ugn.
Sedan kan man ta tag i dagen med nya krafter...

3 kommentarer:

 1. de ser gott ut.
  Ha en fin söndag!
  Kram
  Hanna

  SvaraRadera
 2. Jessica från Malta28 januari 2011 16:45

  tack för gott recept! Blev perfekt till Champagnefrukosten i morse när vi firade min fars 60årsdag. ps gillar verkligen er blogg :)

  SvaraRadera
 3. Jessica från Malta - Dig kan vi ju inte nå via någon länk. Vi hoppas att Du läser detta: Vad glada vi blir! Jättekul! Vi behöver litet glada tillrop mellan varven, sådant inspirerar.

  /Lena och Anders

  SvaraRadera