6 potatisar
2) Hemmagjord pasta -Ravioli
- 5 ägg
- 8,333 dl vetemjöl
Knåda ihop degen väl och låt stå och vila i kylen över natten- Kavla ut degen med hjälp av pasta maskinen och stansa ut små cirklar ur degen, fyll med lämplig fyllning (Jag valde 150 g grönmögelost och 5 dl keso som jag blandade samman)- Tryck ihop till halvmånar och tryck med en gaffel längst ut för att inget av fyllningen ska sippra ut. Koka i rikligt med vatten i cirka 10-15 minuter. Under tiden kokar Du en bechamelsås som Du rör ner 150g grönmögelost i. Lägg försiktigt i raviolin. Servera.3) Oxfilé med rotfrukter, dillpesto och vitvinssabayon
Kött:1,5 kg oxfilé
2 msk olivolja
2 msk smör
2 tsk salt
Putsa köttet. Bryn köttet i smöret och oljan i en stekpanna. Grädda därefter i ugnen, 125 grader C, tills köttet får en innertemperatur av 60 grader. Det är då fortfarande härligt rött i mitten!
Rotfrukter:
2 kg skalad och tärnad potatis
0,5 kg skalad och tärnad kålrot
0,5 kg skalade och tärnade morötter
Placera samtliga tärningar av ovanstående på en plåt. Häll över 4 msk olivolja, 1 msk salt och 1 tesked vitpeppar. Grädda i 225 grader C i ugnen i 20 minuter.
Vitvinssabayon:
6 äggulor
3,5 dl vitt matlagningsvin
4 msk strösocker
2 msk kalvfond
Blanda alla ingredienser i en kastrull. Värm och vispa frenetiskt! Låt et inte börja koka. Servera!
Dillpesto:
2 dl finhackad dill
1 dl pinjenötter
2 skivade vitlöksklyftor
1 dl olivolja
2 dl riven västerbottenost
2 krm salt
1 krm svartpeppar
Mixa ovanstående i en matberedare. Färdigt!
4) Ugnsbakad brie toppad med soltorkade tomater
1 kg brieost
1 burk strimlade soltorkade tomater
20 skivade svarta oliver
1 kruka hackad basilika
Placera tomaterna, oliverna och basilikan på osten. Grädda i ugnen, 225 grader C, i 10 minuter. Servera!
- 2 frysta äpplen (för 9 pers)
Ta ut äpplena ur frysen vid serveringen. Riv på rivjärn och fördela jämnt i nio glas. Servera.6) Chokladmousse
Formarna
- 250 g mörk choklad smältes och penslas på insidan i 20 mazarinformar. Låt stelna och bryt sedan bort mazarinformarna.
Moussen
- 300 g mörk choklad smältes, 50 g av denna smetas ut på ett bakplåtspapper för att stelna och sedan dekorera halva moussen
- 6 äggulor
- 6 dl grädde, tjockt vispad
- 1 msk vaniljsocker
Ena smaksättningen
- saften från 1 apelsin + 10 flikar av apelsinskivor för garnering
Andra smaksättningen
- 1/2 dl starkt kallt kaffe + 50 g stelnad choklad
Blanda samman chokladen med en äggula i taget. Rör ner den tjockvispade grädden och vaniljsockret. Dela i två delar och blanda ner apelsinsaften i ena delen och kaffet i andra delen. Ställ in i kylen 1 h. Tag ut och skeda i chokladformarna och garnera med apelsinskivor/stelnad choklad.
Hur själva tävlingen gick poängmässigt vet vi inte förrän efter påskhelgen. Däremot vart nog gästerna tillräckligt mätta - någonstans mellan rätt tre och fyra började de få något tomt och däst i blicken....
Oj, mums vilken brakmiddag!!:) Den hade man inte tackat nej till ;)) Vilken kul ide men Halv 8 hemma hos mig!! Lycka till!! Jag älskar brieost så det måste jag pröva!! Har bara prövat med nötter tidigare. Å Vilket fint tips till chokladmoussen. Ser underbart ut!!
SvaraRaderap.s sambon har nyligen pratat om en pastamaskin så vi får se..
ser gott ut.
SvaraRaderahanna
Jisses Amalia vilken meny! Blev väl ingen korv på hemvägen:)
SvaraRaderaUgnsbakad brie är vi fortfarande oskulder på, nästan lite pinsamt...