onsdag 26 januari 2011

Veckans druva: Blaufränkisch

Idag ska det handla om en ganska okänd druva, nämligen blaufränkisch. Att det är en blå druva kan man ana av namnet. Att druvan dessutom skulle kunna ha franskt ursprung är en inte alltför kvalificierad gissning.
Den odlas främst i Österrike men även i Ungern. I Ungern går den under namnet kèkfrankos. (Huruvida "kèk" är ungerska för "blå" eller inte ska jag låta vara osagt.)

Viner på druvan får en djup, mörkröd färg. I doft och smak kan man hitta lingon, blåbär och lite allmän syltighet, men även en sorts jordkaraktär. Både tannin- och fruktsyrahalten är hyfsat höga.
Viner på blaufränkisch passar till rätter på kyckling och ljust kött.

1 kommentar:

  1. Nu måste jag få vara lite messerschmitt (vilket nog inte förvånar någon) och påpeka två saker: gamla druvsorters namn innehåller ingen pålitlig information om deras ursprung, och att något heter "fränkisch" på tyska betyder inte att det har med dagens Frankrike att göra. Snarast syftar denna term på Frankiska riket. Karl den Store, som tillskrivs mycket i både den franska och tyska vinvärlden (varav en hel del förmodligen bara är myter) idkade för övrigt huvudstad i Aachen, som ligger i dagens Tyskland.

    Det tyskspråkiga begreppet "frankiska druvsorter" är helt enkelt en gammal beteckning för "ädla druvsorter", normalt relativt lågavkastande, och påstås komma från de sorter som påbjöds i Frankriska riket redan under Karl den Stores tid. Motsatsen kallades något i stil med "hunniska druvsorter", där det är lite oklart varifrån begreppet kommer. Läs mer på:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Frankish_and_Hunnic_grape_varieties

    Blaufränkisch betyder helt enkelt blå frankisk = "blå ädeldruva". I standarddatabasen över druvsorter (VIVC) är den listad som att ha ursprung i Österrike. Den är en korsning mellan Weisser Heunisch (= Gouais Blanc) och en annan druvsort, som ännu inte identifierats. Weisser Heunisch är en uråldig druvsort som också finns i stamtavlan för bl.a. Riesling och Chardonnay, och som har funnits spridd över stora delar av Centraleuropa. Att en druvsort har Weisser Heunisch i stamtavlan innebär att den faktiskt kan vara riktigt gammal, men också att den kan komma lite varstans ifrån.

    Ursäkta för utläggningen... :-)

    SvaraRadera