onsdag 22 januari 2020

Veckans druva: Ehrenfelser

Ehrenfelser är en vitvinsdruva med ett ursprung i Tyskland. Det var 1929 som Heinrich Birk vid Geisenheims forskningscenter korsade druvsorterna riesling och silvaner. Eller gjorde han det? Riesling verkar stämma. Men det som Birk trodde var silvaner var egentligen något annat. Vad vet man inte. Men att riesling är en förälder har man visat genom DNA-analys. Tanken med korsningen var att skapa en rieslingliknande druvsort som skulle kunna trivas i fler områden än vad riesling gör. Just den sista ambitionen lyckades inte - ehrenfelser trivs ungefär i samma områden som riesling. Vidare har ehrenfelser inte fått den syra och aromaticitet som kännetecknar riesling.
Det finns en del odlingar med ehrenfelser i Tyskland men delvis håller den på att konkurreras ut av kerner som har tydligare syra och som kan odlas på fler ställen.
Riesling och ehrenfelser började odlas i Okanagan i västra Kanada 1968. Idag upptar riesling och ehrenfelser en odlingsareal av 30 hektar i området. Att jämföra med 91 hektar i Tyskland.

2 kommentarer:

  1. Intressant, igen!
    Jag har varit många gånger i Geisenheim och hört talas om forskningen där och känner en vinkännare som studerat där.
    Härligt med böcker, men de tar plats.
    Skönt att förkylningen släppt.
    Ha det bra!

    SvaraRadera
  2. Han lyckades smitta alla oss andra... :)
    Tack detsamma!
    Vänligen,
    Lena

    SvaraRadera