tisdag 4 maj 2021

Druvan och vinet 22: Monastrell; Dandelion Vineyards March Hare of the Barossa Mataro 2018

 Monastrell
Druvnamnet monastrell nämns i skrift i Spanien redan år 1381 första gången. År 1460 nämns den tillsammans med bobal som de viktigaste druvsorterna i regionen kring Valencia.
Monastrell har troligen sitt ursprung i just området kring Valencia - närmare bestämt i Sagunto i Camp de Morvedreregionen. Namnet monastrell kan härledas från det latinska monasteriellu, som betyder kloster. Och morvedreregionen leder ju tankarna till ett annat namn som används för monastrell - mourvèdre. Och används inte något av dessa namn kan namnet mataro dyka upp. Och mataro kan som namn härledas till stad mellan Valencia och Barcelona.
Finns det någon systematik i hur dessa namn används? I Australien och Kalifornien används ofta mataro. I Spanien monastrell och i Frankrike mourvèdre. Ungefär så. Undantag går alltid att hitta.
Tittar vi närmare på druvsortens egenskaper kan det nämnas att den eventuellt är ett syskon till graciano.
Viner gjorda på monastrell har ofta hög alkoholhalt, tydliga tanniner och inslag av björnbär. Vinerna kan ofta vara rustika men det finns eleganta varianter också.
Förutom ovan nämnda länder så kan Turkiet, Sydafrika och Cypern nämnas när det gäller att odla denna druvsort.
Dandelion Vineyards March Hare of the Barossa Mataro 2018, Australien, nr 94234, 179 kr
Fruktigt och smakrikt vin med inslag av körsbär, björnbär, plommon, peppar, choklad och vanilj. Det är kul att man i Australien hittar en hel del viner gjorda på druvor som man vid första tanken egentligen förknippar med andra vinländer och andra vinregioner. I Australien väljer man ofta druvnamnet mataro på denna druvsort.

2 kommentarer:

  1. Alltid trevligt med era druvinlägg.
    Ha det bra!

    SvaraRadera
  2. Tack Lena!
    Detsamma - ha det bra!

    Hälsningar
    Anders

    SvaraRadera