måndag 24 maj 2021

Möllerkakan

Denna kaka är omdöpt av barnen, det är en vaniljkaka men som vi stiftat bekantskap med tack vare en tidigare kollega som dessutom var riktigt duktig på att baka. Ja, hans efternamn klingar väldigt likt det nya namnet på kakan... :)

Möllerkaka

Smuldeg 
– 500 g smör 
– 10 dl vetemjöl 
– 4 dl strösocker 
– 5 msk vaniljsocker 
– 1 msk bakpulver 
Fyllning 
– 4 ägg 
– 2,5 dl kesella eller kvarg 10% 
– 5 dl crème fraiche
– 3 dl strösocker 
– 1 msk vaniljsocker 
Garnering 
– florsocker 
 1. Sätt ugnen på 200°. 
2. Smuldeg: Arbeta snabbt samman smör, mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver till en smulig deg i en matberedare. Kör degen i två omgångar om du har en liten matberedare. 
3. Tryck ut hälften av smuldegen i en långpanna, ca 30x40 cm, med bakplåtspapper. 
4. Fyllning: Blanda ägg, kesella, crème fraiche, socker och vaniljsocker. Bred ut fyllningen ovanpå smuldegen i långpannan. Smula resten av degen ovanpå fyllningen. 
5. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter. Låt svalna och skär sedan i rutor. 
6. Garnering: Sikta florsocker över strax före serveringen.

2 kommentarer:

  1. Mums, låter gott och trevlig tillstälning också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den ÄR suveränt god - en av favoriterna här faktiskt. Sigrid är hemma, förkyld idag. Frågade om vi inte hade något kvar av "Möllerkakan" i frysen. Nope allt är uppätet. Det var väldigt trevligt dessutom! Men det hade det varit även utan kaka! :)//Lena

      Radera