måndag 3 maj 2021

Vitvinsprovning och middag med familjen B-J

 
Denna gång var det jag, Lena, som hade klurat ut provningen.
Jag hade valt 4 av mina favoritdruvor som har det gemensamma att de är krispiga och fräscha.
Albarino - Druvan ger friska och fruktiga viner med doft och smak av aprikos, persika och grapefrukt.
Picpoul blanc- Fruktig, ungdomlig, mycket frisk smak med inslag av päron, färska örter, honungsmelon och lime.
Chenin blanc - I arom- och smak hittar man gula plommon, äpple, päron, kvitten, honung, bivax, ingefära, våt ylle, brioche, och om vinerna vuxit varmt mer tropisk frukt
Sauvignon blanc - hög syra och med en karaktäristisk aromatisk karaktär där vegetativa gröna aromer (nässlor, krusbär, fläder, gräs), svarta vinbärsblad, ”mineral” och t.o.m. kattkiss ”sticker ut” i arom- och smakprofilen.
På provningen var Anders och våra goda vänner D. och P.
Hur det gick?
P. satte egentligen Albarinon direkt - han var riktigt vass. Dessvärre ändrade han sitt beslut då han hörde de övriga...
Så det vart ingen topp notering.
Men det var kul - alla tordes ha en åsikt - egentligen är det det som är viktigaste i en lyckad vinprovning tycker jag - om ingen har någon åsikt kan det bli ganska slätstruket...
Men det var en väldigt svår provning - sauvignon blanc (billigast) och chenin blanc (dyrast) vinerna var de klart godaste i denna kvartett. 
Men framförallt - en väldigt trevlig kväll...
Skål!

2 kommentarer:

  1. Vacker dukning.
    Ser gott och trevligt ut.

    SvaraRadera
  2. Tack!
    Jo, vi har börjat få till matlagningen så smått! :D
    Ha en fin dag Lena!//Lena

    SvaraRadera