onsdag 6 januari 2010

Trettondagsafton med sexrättersmeny och vinprovning

Meny
Caesarsallad
Örtpanerad rostbiff med dillpotatis
Pärongranité
Ostbricka
Apelsinglass
Kaffe och tryffel
Drycker
Conde de Valdemar Crianza (nr 12659)(2005) av Martínez Bujanda (Tempranillo 80% och mazuelo 20%)
Conde de Valdemar Reserva (nr 7512) (2004) av Martínez Bujanda (Tempranillo 85% och mazuelo 15%)
Conde de Valdemar Gran Reserva (nr 12601)(2001) av Martínez Bujanda (Tempranillo 90% och mazuelo 10%)
Detta är en provning jag gillar! Det gäller för deltagarna att pricka in det äldsta (dyraste) vinet, det näst äldsta (näst dyraste) vinet och det yngsta (billigaste) vinet. Kräver i stort sett inga förkunskaper och alla kan delta. Dessutom är det inget som säger att värdparet behöver lyckas bäst (trots hyfsade vinkunskaper, ja, teoretiska kunskaper alltså) - samtliga gäster prickade in alla tre vinerna vid detta tillfälle!
Först då vi skulle lägga på färdigstrukna duken framkom den trista sanningen; duken var för kort för bordet. Nå, då fick det bli litet förändringar på planerade dukningen. Själva servettbrytningen, stöveln, hittar Du här.
Förrätten var Caesarsallad som vi även gjorde på nyårsafton, men nu hade Anders även gjort dressingen. Varför hymla; det är dressingen som ÄR Caesarsallad. Han fick närmast stående ovationer.
Dressing till Caesarsallad:
  • 4 sardellfilér
  • 2 tsk senap (Dijon)
  • 2 äggulor
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 tsk worcestersås
  • 4 tsk vitvinsvinäger
  • 2 msk pressad citron
  • 2,5 dl olivolja
  • 2 dl riven parmesanost
  • 2 msk mjölk
  • 4 krm salt
  • 4 krm svartpeppar

Hacka sardellerna fint. Blanda dem med senap, äggulor, pressad vitlök, worcestersås, vinäger och pressad citron. Vispa i olivoljan med stavmixer. Blanda i parmesanost och mjölk.

Tillsätt salt och peppar. Servera!
Underbart god!
Huvudrättens kött Örtpanerad rostbiff är enkel att lyckas med. Jag klappade in RIKLIGT med dragon, persilja, peppar och salt i 1,5 kg rostbiffsstek. Lade den i en gryta och placerade 4 skalade och klyftade lökar runt om och satte in med termometer i ugnen på 175 grader Celsius. Då innertempetaruren låg på 68 grader Celsius, stängde jag av värmen i ugnen och lät steken ligga kvar i eftervärmen. Sakta men säkert höjde sig stekens innertemperatur till 72 grader Celsius (På rostbiff ska den ligga mellan 70-72 grader Celsius).

Jag hade även fått för mig att göra egen Béarnaisesås. Den vart väldigt delikat men hade skurit sig till rent oaptitliga nivåer, varför jag slängde den och fuskade med pulvervarianten istället. Inte lika god, men helt klart snyggare. Så här efteråt kan jag bara intyga hur viktigt det troligen är att de olika vattenbaden håller SAMMA temperaturer...
Dillpotatis
Skala potatisen och skär den i jämnstora bitar eller klyftor och låt koka i saltat vatten i 10-15 minuter. Vänd ner 1 dl skirat smör (till 8 personer) och 1/2 dl finhackad dill och rör om försiktigt.
Receptet till apelsinglassen hittar Du också i nyårsinlägget här.

1 kommentar:

  1. Vilken duktig kock du är!
    Jag blir alldelens matt....

    Jag som knappt får ihop lunch och middag...haha!
    Stackars barn.....

    Ha det gott och hälsa Edla och de andra i familjen!

    Kram,
    Kusin Anette

    SvaraRadera