Är man väl uppe i en trerätters meny är det lätt hänt att man tillför en ostbricka och en granité och så voilá är man uppe i fem rätter, utan större ansträngning. Granitén, som mer är ett friskt inslag mellan två rätter, bör läggas efter ostbrickan, men före efterrätten för att magen ska pusta ut en liten stund...
- 1/2 dl vatten
- 1 dl strösocker
- 2 dl rabarberbitar från frysen (Är rabarberna färska, slantar Du dem och låter det hela koka litet längre, ca 5 minuter)
- 1 dl vitt vin (1 dl vatten dryck till barnen)
Koka upp vatten och socker och rabarberbitar. Låt kallna och rör ner vinet. Ställ i frysen och vispa upp varje timme. Ta ut efter 3 timmar. Den ska vara som isig snö och serveras nyvispad. Självfallet går det lika bra med andra bär och frukter.
Både päron- och äppelgranité har vi beskrivit tidigare, men jag passar på att slå ett slag för dem även här - extremt enkla att göra - och goda att äta.
Pärongranité
Stoppa in 1-2 päron i frysen dagen innan. Tag ur frysen just innan det ska serveras och riv päronet på vanligt rivjärn. Fördela päronrivet i valfria små glas. Servera!
Äppelgranité
Stoppa in 1-2 äpplen i frysen dagen innan. Tag ur frysen just innan det ska serveras och riv på vanligt rivjärn. Fördela äppelrivet i valfria små glas. Servera!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar