fredag 29 januari 2010

Rosenbröd

Från uppväxten på 70-talet, minns jag rosenbrödet som brödet mamma bakade inför "den finare middagen". Efter det har nog rosenbrödet litet känsla av lyx för mig. Inte så konstigt kanske, det är ju i barndomen man till stor del präglas....

Rosenbröd, 20 stycken

  • 50 g smör
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1/2 tsk salt
  • 1 msk strösocker
  • 7 dl vetemjöl
  • 1 ägg till pensling
  • sesam- eller vallmofrön

Smält matfettet i en kastrull. Ta av den och häll i mjölken. Smula sönder jästen i en degbunke, tillsätt salt, socker och degspadet. Tillsätt största delen av mjölet och arbeta degen smidig och blank. Låt den stå övertäckt i 10 minuter. Ta upp degen på bakbordet och arbeta den med resten av mjölet. Dela degen i 20 lika stora bitar. Rulla till små runda eller ovala bullar. Klipp ett kryss i varje bulle och ställ dem på en smord plåt att jäsa. Pensla dem med uppvispat ägg och strö på sesamfrö. Grädda i 250 grader i ca 10 minuter eller till bullarna fått gyllenbrun färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar