Rosenbröd, 20 stycken
- 50 g smör
- 2 1/2 dl mjölk
- 50 g jäst
- 1/2 tsk salt
- 1 msk strösocker
- 7 dl vetemjöl
- 1 ägg till pensling
- sesam- eller vallmofrön
Smält matfettet i en kastrull. Ta av den och häll i mjölken. Smula sönder jästen i en degbunke, tillsätt salt, socker och degspadet. Tillsätt största delen av mjölet och arbeta degen smidig och blank. Låt den stå övertäckt i 10 minuter. Ta upp degen på bakbordet och arbeta den med resten av mjölet. Dela degen i 20 lika stora bitar. Rulla till små runda eller ovala bullar. Klipp ett kryss i varje bulle och ställ dem på en smord plåt att jäsa. Pensla dem med uppvispat ägg och strö på sesamfrö. Grädda i 250 grader i ca 10 minuter eller till bullarna fått gyllenbrun färg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar