tisdag 26 januari 2010

Rotsaksgratäng med parmesanost

Det finns ganska mycket kvar av picknickbogen med rabarberglaze från igår, men riset tog slut. Varför inte göra en rotsaksgratin till istället?

Receptet är från min väninna Pernilla och den går faktiskt lika bra att äta som ensam rätt.

Rotsaksgratäng med parmesanost, 6 portioner
  • 1 kg potatis
  • 2 gula lökar
  • 200 g jordärtskockor
  • 1-3 vitlöksklyftor
  • 1 ½ tsk salt
  • 1 ½ tsk vitpeppar
  • 2 msk smör
  • 3-4 dl grädde
  • 2-3 dl mjölk
  • 2 msk finriven parmesan
Skala potatis, lök och jordärtskocka. Skär allt i tunna skivor. Smält smöret i kastrull och pressa ner vitlöken. Blanda ner rotsaker och lök, salt och peppar. Slå på grädden och sedan mjölk så det precis täcker. Låt allt precis koka upp. Lyft från värmen och rör ner osten. Smöra en stor gratängform och vippa över alltsammans i formen. Grädda på nedersta falsen på 200°C i 50-55 minuter.

1 kommentar:

  1. Tack för ännu ett recept i VIOLAS smak, ska testas och ha en skön kväll, får se om jag tar mig till jobbet imorgon eller om jag är insnöad....kram till er båda

    SvaraRadera