lördag 30 januari 2010

Tiramisu


Tiramisu betyder ungefär "pigga upp mig". Problemet är att den så god att det är svårt att sluta äta. När man väl lyckats slita sig från sin femtioelfte portion är man rejält däst, då skulle det nog vara idé att bli litet uppiggad...

Vi gjorde en tiramisù gigantus denna gång (ungefär 3 satser), men vi lägger upp receptet för en enkel sats...

Tiramisù
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 dl socker
  • 4 ägg
  • 200 gram kesella
  • 300 gram mascarponeost
  • 30 st savoiardikex
  • 1,5 dl starkt kallt kaffe
  • 5 msk konjak
  • 1,5 msk kakao
Blanda kaffe och likör i en bunke. Vispa socker och äggulor i en skål tills det bildats en tjock, blekgul smet. Blanda i mascarponen och kesellan till en jämn smet. Vispa grädden och blanda försiktigt ner i smeten. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem försiktigt med de övriga ingredienserna i smeten.

Doppa hälften av kexen, ett åt gången, i kaffeblandningen. Låt överflödig vätska rinna av och lägg kexen i en form. Bred på hälften av smeten. Doppa resterande kex och lägg på ett varv till följt av gräddsmet. Släta till ytan och pudra över rejält med kakao, jag brukar pudra med en tesil. Ställ i kylskåp i minst 3 timmar, eller tills kakan fått fast konsistens.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar