fredag 22 januari 2010

Schwarzwaldtårta

Även våra barn är intresserade av mat och dess tillagning. Arvid följer matlagningsprogrammen med samma iver som Anders och jag. Alltsedan Per Morberg gjorde Scharzwaldtårta på bästa sändningstid i TVn har Arvid korat den till tårtornas Rolls Royce.

Bottnar
  • 3 dl hasselnötter
  • 4 dl florsocker
  • 3 äggvitor

Fyllning och garnering

  • 300 g blockchoklad
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 dl vaniljkräm

kakao

Mal nötter och blanda samman med florsocker. Vispa äggvitorna till ett riktigt hårt skum vänder man skålen upp och ned, rör sig inte äggviteskummet över huvud taget - då är de klart) och vänd försiktigt ned i nötblandningen. Rita upp tre cirklar, ca 20 cm i diameter på ett bakplåtspapper. Bred ut smeten på dem och grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter i 150°. Lossa bottnarna omedelbart med en vass kniv. Låt svalna på plåten.

Smält blockchokladen i vattenbad. Häll ut hälften i ett tunt lager på bakplåtspapper och låt den stelna. Bryt ut lämpliga bitar till garnering.

Vispa grädden med vaniljsockret. Blanda hälften av grädden med resten av den smälta chokladen och vaniljkrämen. Lägg samman bottnarna med ett lager av choklad/vaniljgrädden och ett lager av bara grädde. Spara grädde till att spritsa runt om tårtan till garnityr. Stick i chokladrutorna och pudra över kakao.

1 kommentar: