torsdag 28 januari 2010

Picknickmat eller drinktilltugg: köttfärspiroger och köttfärssnurror

Nu börjar det bli riktigt fint väder för picknick. Varför inte ta med en liten medhavd matsäck med hemlagade gömmor? Dessa smårätter passar lika bra till fördrinken den kväll som man är på det humöret...

Fyllning till dem båda
  • 400 gram köttfärs
  • 2 st gula lökar, hackade
  • 1 riven morot
  • 1 st vitlök, pressad
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk oregano
  • 3 msk olja
  • salt och peppar efter smak

Stek lökarna i smör och tillsätt köttfärsen då löken blivit mjuk. Tillsätt de rivna morötterna och rör om. Låt blandningen fräsa så pass att köttfärsen blir genomstekt. Tillsätt olja och kryddor och låt dra på eftervärme.Deg till piroger

  • 6 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 1 st ägg
  • 2 dl mjölk
  • 3 msk rapsolja
  • 1 st uppvispat ägg till pensling

Blanda alla torra ingredienser. Vispa ihop mjölk, ägg och olja. Slå ihop med mjölblandningen och arbeta samman till en deg, gärna med degvisparna i elvispen. Tillsätt lite mer mjöl om den känns klibbig. Kavla ut degen och ta ut runda ringar med hjälpa av "pirogklämman". Ta en platt cirkel och lägg i klämman - lägg litet fyllning i mitten och kläm ihop (Alternativ, om du saknar "pirogklämma"; Dela degen i 10 delar. Rulla varje del till en boll och kavla ut till en cirkel, ca 10 cm i diameter. Lägg i fyllning. Pensla kanterna med mjölk eller vatten och vik över den ena kanten så att det bildas en halvcirkel. Tryck till kanten med en gaffel så blir det ett fint mönster.). Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter – håll koll, när de har fått gyllenbrun färg är de klara.

Deg till snurrorna

  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 msk strösocker
  • 14 dl vetemjöl
  • 1 ägg till pensling

Smält matfettet i en kastrull. Ta av den och häll i mjölken. Smula sönder jästen i en degbunke, tillsätt salt, socker och degspadet. Tillsätt största delen av mjölet och arbeta degen smidig och blank. Låt den stå övertäckt i 30 minuter. Ta upp degen på bakbordet och arbeta den med resten av mjölet.

Kavla ut halva degen och bred över ett tunt lager köttfärs över hela den platta degen. Rulla ihop till en lång korv skär den i 1,5 cm tjocka delar. Gör lika dant med andra deghalvan. Lägg dem på plåt och grädda i 250 grader Celsius i ca 10 minuter eller till bullarna fått gyllenbrun färg.

1 kommentar:

  1. Jag vet vem jag ska fråga om råd när det bir stor invigningsfest med bloggvännerna i mars..buffé ska det bli..kanske ni kan titta upp..ha en skön kväll, kram

    SvaraRadera