måndag 25 januari 2010

Picknickbog med hemmagjord rabarberglaze

Vi har fortfarande rabarber kvar i frysen. Dags att göra någonting av dem innan det kommer nya!

Picknickbog med hemmagjord rabarberglaze/rabarberchutney

  • 1000 gram picknickbog
  • 3 dl rabarber
  • 5 st scharlottenlökar
  • 2 msk smör
  • 4 msk brunt socker

Marinad

  • 1 dl rapsolja
  • 1/2 dl soya
  • peppar och salt

Skåra upp bogen på ovansidan och lägg den i en påse med marinaden, så att det drar åt sig smakerna under dagen.

Lägg köttet i en eldfast form och stick in en mattermometer där köttet är tjockast. Ställ in i 150 grader Celsius. Köttets innertemperatur ska nå upp till 75 grader Celsius innan det är färdigt att äta.

Skär rabarbern i 1-2 cm tjocka skivor. Skala löken och skär i tunna skivor. Smält smöret och stek löken lätt. Blanda ner rabarbern med smöret och sockret. Smaka av med salt och peppar.

Ta ut köttet ur ugnen (kan göras då innertemperaturen nått till 72-73 grader Celsius) och bred ut rabarberkompotten. Ställ in i ugnen igen, denna gång på grill och låt det hela smälta samman, i ca 10 minuter så att sockret karamelliseras.

Servera ris till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar