tisdag 24 januari 2023

Rödtunga walewska

Sigrid och jag hade beslutat oss för att testa rödtunga walewska igen!
Ja, efter jag och Anders hade spelat tennis...
Dukat bord.
Denna gång började vi redan klockan 16.00
Förrätten var enkel, rostat bröd med färdiggjord skagenröra. Efterrätten chokladpaj var redan färdig vilket underlättade.
Inga märkliga skador dök heller upp.
Denna gång kunde vi fördjupa oss i HUVUDRÄTTEN!
Vi gjorde allt från början
Inget hade lämnats åt slumpen. Under gångna veckan hade vi till och med stalkat mästerkockar på youtube för att se hur de skrider till verket.
1 sjötunga
0,5 hummer
20 g tryffel
2 dl vitt vin
2 dl vispgrädde, så såsen
50 g smör till såsen
1 schalottenlök
5 champinjoner
3 dl hummerfond, + fiskfond
1 dl parmesanost, riven
1 dl riven edamerost
salt
peppar
Duchessepotatis:
6 potatisar
2 dl vispgrädde
2 ägg
salt
peppar
grädde
Be att fiskaffären filear fisken i 4a delar.. Banka ut filéerna lite med botten på en kastrull eller liknande. Rensa hummern.
Skala potatisarna och koka dem tills de är färdiga, cirka 20 minuter.
Skala och hacka löken och stek med smör i stekpanna. Lägg på de två små filéerna och salta och peppra (fisken behöver inte stekas). Putsa champinjonerna och hacka alla utom en.
Rensa ut lite kött ur hummern. Koka svampen med vinet i en separat kastrull med hummerköttet till fyllningen. När fyllningen har kokat en liten stund så ska den läggas på de små fiskfiléerna i pannan med löken.
Lägg på de stora filéerna som lock. Häll över fonden och vätskan från champinjonerna. Lägg sedan på lock och pochera.
Duchessepotatis: Pressa ner potatisarna i en bunke. Blanda i grädde och ägg med en träslev. Salta, peppra och tillsätt lite olja för att göra purén smidig. Fyll en spritspåse med purén.
Sätt ugnen på 200 grader. Spritsa ut moset längs ena kanten av ett avlångt silverfat till ett "slott". Lägg fisken bredvid. Vispa ner grädden och smöret i fiskvätskan.
Sila såsen och rör i osten. Häll sedan såsen över fisken och gratinera i ugn cirka 5 minuter.
Garnera med en tornerad champinjon, riven tryffel(hade vi inte) och en hummerklo.
Så gott!

2 kommentarer: