söndag 21 mars 2010

Postgårdsromantikerns vintips 5


Xavier Châteauneuf-du-Pape, 2007, 199 kr

Xavier Vignon är utbildad jordbruksingenjör och oenolog. Efter ett antal år i Australien, Kalifornien, Bordeaux och Champagne slog han sig 1995 ner i Rhônedalen.

Vinet heter Xavier, kort och gott. Och gott är det! Här blandas dofter av jordgubbar och gummi (godare än det kanske låter) med choklad i eftersmaken. Vinet är tufft - även för att vara Châteauneuf-du-Pape. En smakrik gryta av det kraftigare slaget blir ett bra sällskap. Skulle även vara kul att se hur vinet utvecklas med ett par års lagrning.

I Châteauneuf-du-Pape är hela tretton druvsorter tillåtna. I detta vin är det de tre druvorna grenache, syrah och mourvèdre som dominerar. Just den där speciella gummismaken får vi tillskriva druvan syrah. En speciell smak som, när man upptäcker den i en blindprovning, pekar mot Rhônedalen. Och nej, det är inte samma smak som i sydafrikanska viner - där pratar vi istället om bränt gummi.

Ett riktigt gott vin, som sagt! Detta var vår sista flaska Xavier - men sådant kan ju alltid åtgärdas.

1 kommentar:

  1. Tack för er goa hälsning, det blev en oförglömlig helg, synd att ni inte var här ...då hade ni blivit bjudna på lådvin...HAHA....kram ;0)

    SvaraRadera