tisdag 16 mars 2010

Galetter på en crêperia bakom Notre-Dame

En av dagarna styrde vi stegen till Ile de la Cité, Paris motsvarighet till Stockholms Gamla Stan, den äldsta delen av staden, grundad redan 300 år f. kr. av en keltisk stam, "parisierna". Platsen där katedralen Notre-Dame står idag (och har så gjort sedan 1163 då byggnationen påbörjades, för att bli klar 167 år senare) har varit ett religiöst centra i över 2000 år. Under romartiden stod där ett tempel tillägnat Jupiter och på 300-talet byggdes här den första kristna kyrkan och på den vägen är det.
Att kyrkans alla sniderier i sten har utförts av människor för cirka 800 år sedan känns helt osannolikt. Det blir inte mindre imponerande då man tänker på vilka tekniska hjälpmedel de hade. Eller snarare, inte hade.
Om jag har lyckats lista ut skillnaden mellan Galetter och Crêpes är att det förra är huvudrätt gjord på bland annat bovetemjöl met "matiga ingredienser", medan det senare görs på vanligt vetemjöl och serveras som efterrätt med söta tillval.
Galetter, 12 st
  • 4 dl bovetemjöl
  • 1 ägg
  • 5 dl vatten
  • 1 msk grovt havssalt
  • 2 msk smält ister
  • smör eller ister till gräddningen

Blanda ingredienserna ordentligt med en mixer. Låt vila minst 2 timmar. Vispa på nytt. Värm stekpannan och smält rejält med smör. Förela en tunn mängd smet över stekpannan och grädda. Vänd på pannkakan och grädda andra sidan. I Bretagne fettar man in stekpannan med en blandning av ister och en äggula - pannkakan ska lossna bättre från pannan på grund av detta.

Fyllning 1, till 1 pannkaka
  • 50 g skivad lax
  • en klick créme fraiche.
  • Till detta serverades en skiva citron.

Fyllning 2, till 1 pannkaka

  • 50 g roquefortost
  • 8 valnötter

Fördela fyllningen över den hela pannkakan - vik sedan in de yttersta hörnen mot mitten, så att pannkakan bildar en kvadrat. Crêpes med chokladsås blev litet av en standardefterrätt under hela resan. 12 pannkakor.

  • 4 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 2 msk socker
  • 3 ägg
  • 1 äggula
  • 5 dl mjölk, ljummen
  • 30 g avsvalnat smör

Vispa samman ingredienserna och låt vila i 2 timmar. Vispa sedan upp den igen. Hetta upp stekpannan till något över medelvärme och smörj med litet smör. Häll ett tunt lager med smet jämnt fördelat i pannan. Stek i 1 minut och vänd sida. Stek lika länge på andra sidan. Servera omedelbart med chokladsås.

2 kommentarer:

  1. Välkomna hem! Vilken härlig resa ni verkar ha haft. Crepes med chokladsås hade definitvt gått hem hos våra barn också (och hos deras föräldrar). Ser ut som att det parisiska vädret var något varmare än här?

    SvaraRadera
  2. Tackar! Den var helt suverän! Nja, solen lyser mer här. Men där fanns ju ingen snö. Och ingen snö är ju...ingen snö!!!

    SvaraRadera