måndag 29 mars 2010

Chokladöverdragna marsipanägg, kristyrägg och påskris

Påskmarsipan cirka 1,5 kilo
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 50 g smör
  • 1,5 dl vatten
  • 1 kg mandelmassa
  • ca 7 dl florsocker
  • grön och gul matlagningsfärg
  • 300 g smält choklad att doppa dem i

Värm upp smöret på spisen och rör ner mjölet. Tillsätt sedan vattnet och låt puttra tills degen släpper från botten. Låt degen svalna. Kör degen, mandelmassa och florsocker. Droppa ner litet gulfärg och kör tills det har blandats ordentligt. Ta ur hälften av degen och droppa ner litet grönfärg samt eventuellt litet mer florsocker i resterande degen och blanda tills färgen är väl integrerad i degen. Rulla små bollar av både den gula och gröna degen. Smält chokladen i mikron i 1,5-2 minuter eller i vattenbad på spisen. Doppa alla marsipankulor till hälften i detta och lägg att stelna i kylen. Placera i de dekorativa kristyräggen....

Visst ser det häftigt ut med kristyrägg. Redan nu måste jag erkänna att jag den hårda vägen fick lära mig vikten av att hantera äggen VARSAMT! Var försiktig då Du tar lös äggen från bakplåtspapperet kort och gott....
Kristyrägg (till dessa 4 ägghalvor fyrdubblade jag satsen som står angiven nedan)
  • 1 äggvita
  • 3-4 dl florsocker
  • 2 krm ättiksprit

Dessutom, papperspåskägg att ha som stomme, bakplåtspapper (ej smörpapper, kristyren fastnar.....) och tejp. Har man någon speciell kristyrpåse med skårade spritskanter -annars går det utmärkt med en egenhändigt gjord smörpappersstrut att spritsa med.

Montera äggformen genom att klä påskäggshalvor med smörpapper på utsidan. Tejpa på ägginsidorna och försök få smörpapperet att sitta så tätt som möjligt över ägghalvan. Vispa samman kristyringredienserna i en bunke med en elvisp tills de är väl sammanblandade. Kristyren ska vara så pass fast att den inte ändrar form då Du spritsar den. Fyll upp i en strut som ska användas för att spruta kristyren. Spritsa kristyren snett över ägghalvorna. Skrapa bort sprits som kommit för långt ut och avsluta med att spritsa en tjock ring runt om. Lägg ägghalvorna avsides så att de får torka ordentligt. Jag lät dem ligga i 2 dagar, men det gick sannolikt betydligt fortare än så. Hårfön kan säkert fungera vid krissituationer. När kristyren är helt torr lossar Du försiktigt på formen.
Vi knipsade kvistar från äppelträdet och dekorerade med fjädrar och små pappersägg.

1 kommentar:

  1. Här var det ägg i långa rader och både goa att äta och även ögonfröjd, ha en fin tisdag, kram

    SvaraRadera