tisdag 25 januari 2011

Sex italienska rödviner, sex olika druvor

Sittandes hemma vid datorn hade jag skickat in en beställning på sex olika italienska rödviner i beställningssortimentet. Efter en dryg vecka kom ett sms där de stod att vinerna fanns att hämta på "vårt" Systembolag. Jag gillar verkligen e-beställning! Hoppas den tjänsten är här för att stanna.
De sex druvorna vi testade var: aglianico, barbera, nebbiolo, negro amaro, nero d´Avola och sangiovese.

Här följer vinerna och en liten kommentar eller två till respektive vin:

Ca´Maggiore Langhe Nebbiolo 2008, nr 73096, 99 kr.
Kvällens godaste och mest välbalanserade vin. Körsbär och viol. Kändes mest bekant av kvällens druvor, vilket inte är så konstigt då nebbiolo är den druva av de sex vi druckit mest av.
Barbera d´Asti Franco Mondo 2009, nr 88443, 85 kr.
Ganska tuff ändå, för att vara en druva som ofta beskrivs som mindre sträv. Även här fann vi den typiska italienska körsbärsdoften. Samt choklad.
Di Majo Norante Sangiovese 2007, nr 74652, 99 kr.
Strävt med mycket fruktsyra. Gott, tyckte jag. Övriga deltagare höll inte riktigt med. Te och något lagårdsliknande i doften.
Acanteo Nero d´Avola 2008, nr 72544, 99 kr.
Ganska robust vin med en solbränd doft präglad av värmen på Sicilien, får man förmoda. Gott och smakrikt.
Iugéra Aglianico 2006, nr 73686, 95 kr.
Kvällens konstigaste vin. Unken, näst intill obehaglig doft som inte alls hängde ihop med smaken av blåbär och kanel. Smaken var ändå OK, men doften?!
A Mano Negro Amaro 2008, nr 72132, 85 kr.
Oväntat mycket rött i färgen, med tanke på att druvans namn betyder "den svarta bittra". Ja, det var kvällens ljusaste och mest röda vin. Jag hade trott att det var barberavinet av just den anledningen. Det är inte lätt när det är svårt....

1 kommentar:

  1. Oj, vad gott ni haft det på sistone!! Både i dryckes och matväg! Tack för tipset om Anna Gavalda..håller på och slukar den som bäst..tycker jätte mycket om den!! Klickade hem några fler böcker av henne också när jag var i farten, så får fortsätta med dem sen! Ha de gott! ;)

    SvaraRadera