söndag 21 februari 2010

Finlandsfärja med vininköp och Byggare Bob

Anders överraskade häromdagen med en liten bokad Åbokryssing. Jättetrevligt. Ibland är det skönt att komma bort, slippa städa och torka upp - det är något åtminstone jag kan bli ganska less på emellanåt - och med två barn under fyra år blir det stundtals mycket av den varan... Finlandsfärjan hade dessutom ett väldigt gediget barnprogram. Förutom Byggare Bob fanns det bollhav och ytterligare ett lekrum med bland annat legobitar i gigantformat. Vi satt, tillsammans med en hel hop andra småbarnsföräldrar, vid sidan om medan barnen roade sig själva (och utan att man behövde städa mer än bara plocka undan det värsta). Underbart!
Dessutom var vi på diskotek där hela familjen och skuttade runt. Sigrid jagade stjärnljus som roterade runt på dansgolvet, medan Arvid visade oss det senaste inom dagisdans, en variant som jag kanske inte skulle rekommendera någon som har passerat ena handens fingrar åldersmässigt...

Anders och jag satt inte bara vilsamt tillbakalutade vid bollhavet. Nej, vi passade på att underhålla ett litet annat intresse vi har, viner. Bortsett från en gammal kär favorit, Masi Costasera Amarone, passade vi på att shoppa hem viner som vi inte har hittat bland systembolagets utbud.
Jag var en smula frankofil i mina vinval och dessutom drar jag litet åt vitvinshållet då det går mot VÅR. Ofta kan jag tycka att just fransoserna är lagom subtila i sina smaker och dofter, medan vissa andra snarast överväldigar med alltför mycket av allt.
Champagne är sällan fel. Däremot kan vi känna att en hel flaska för bara oss två en fredagskväll kan bli för mycket. Vanligt vin kan man ju dela upp på två kvällar, men avslagen champagne känns inget som vi vill dricka en lördagskväll. Champagne i halvflaskor är därför något vi gärna köper. Här hittade vi en på halvflaska: Champagne Drappier Carte d'Or. Det framgår i Viking Lines beskrivning att den är intensiv och riklig, men hur det smakar; bokna äpplen, rostat bröd, citrus eller krita framgår inte alls. Vi får återkomma.

Taittinger är ett av våra favoritchampagnemärken. Här hade de, förutom den vanliga Brut Reserve, även Les Folies de la Marquetterie, med 55% Pinot Noir och 45% Chardonnay. Vi har lärt oss från tidigare att gillar man "basutbudet" från en producent så brukar de högre nivåerna vara...magnifika. (Å andra sidan, det är nästan bara Moët Chandon och Mme Pompadour som INTE har fallit oss på läppen hittills vad Champagne beträffar. I fallet Moët Chandon, testade vi deras "Nectar" som i gengäld var extremt gott.)

Vita viner från Bourgogne är vi båda väldigt förtjusta i, varför vi köpte fyra stycken från detta distrikt; ett från Mersault, ett från Rully, ett från Pouilly-Fuissé och ett från Chablis (om man nu sammanför Chablis till Bourgogne).

Om Bourgogne är centrat för Chardonnaydruvan då den är som bäst, så ÄR Sauvignon Blanc Loiredalen (även om vi har druckit en hel del goda viner på den specifika druvan från Nya Zeeland). Vi passade på att köpa ett Sancerre och ett Pouilly Fumé. Viner från det senare distriket ska innehålla ett uns av rökighet, vi får väl se hur detta ter sig...

Då måste jag, Anders, berätta om mina vinval: Jag valde två viner på druvan cabernet sauvignon från Chile. Just i Chile ska viner på denna druva uppvisa sin svart vinbärsdoft och - smak upphöjt till tre, ungefär (för att låta extra mycket som den matematiklärare jag är). Dessutom har inte Systembolaget chilenska viner i högre prisklass.

Slutligen köpte vi La Croix Chevalière av den franska producenten Laroche.

En kryssning som varar ett dygn känns precis lagom, även om Arvid tyckte att den var lite "fjuttig"! På vägen hem blev vi påminda om att det var vinter - pendeltågsförsening på en timme och snöstorm under promenaden hem gjorde att kryssningen fick en tuff avslutning.

1 kommentar:

  1. Låter som ni haft en härlig tur..och goda drycker fick ni ju mer er hem..tala om att vi har haft snökaos denna helg..suck, ha en fin kväll, kram

    SvaraRadera