onsdag 10 februari 2010

Italiensmakande picknick med hembakade baguetter och hemgjord grön pesto

Vissa rätter, svåra som enkla, återkommer man till, igen och igen och igen och...
Detta är en sådan. Under halva vår bröllopsresa (för 5 år sedan) satt vi och åt någonting likt detta på den jätteterrass vi hade till vårt alldeles egna förfogande, alldeles ovanför Gardasjön....
Grön pesto med spenat
  • 1 kruka basilika
  • 250 g spenat
  • 100 g pinjenötter
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 dl olivolja
  • 100 g parmesanost
  • salt och peppar efter smak

Kör alla ingredienser i en matberedare. Klart.

Baguetter

  • 50 g torrjäst
  • 12 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 6 dl ljummet vatten

Blanda samman alla torra ingredienser. Häll över vattnet och arbeta samman degen under några minuter, den ska vara ganska lös. Låt degen jäsa under minst 1,5 timme. Dela degen i två delar och dra/rulla ut till två strängar som är lagom långa för plåten. Har Du inte en riktig räfflad baguetteplåt går det bra att använda sig av ihoprullade tidningar under jäsningen, för att baguetterna ska jäsa sig runda och fina och inte platta. Låt jäsa under ca 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader Celsius. Spraya med vatten på toppen (för att det ska bli en spröd yta) och skär några ränder på tvären med vass kniv, detta för att undvika att brödet spricker där Du inte vill.

Grädda i ugnen i ca 15 minuter. Öppna ugnen, sänk till 125 grader Celsius. Stänk gärna in litet vatten i ugnen då Du ändå är igång. Låt grädda i ytterligare ca 15 minuter, tills baguetterna ahar antagit en gyllenbrun yta.

Baguetter med italiensk fyllning, 4 pers

  • 2 stora baguetter
  • den gröna peston från ovan
  • 2 pkt mozzarella, skivade
  • 2 pkt prosciutto crudo
  • 1 pkt ridderhielms soltorkade tomater i olja
  • 2 stora färska tomater, skivade
  • 1 kruka basilika

Dela baguetterna på mitten och dela dem mitt itu. Bred pesto på alla delar och lägg på övriga ingredienser i valfri ordning. Paketera dem i smörpapper och de är redo att ta fram på utflykten. Så goda.

1 kommentar:

  1. De där med italiensk fyllning lät väldigt lockande..hemma igen efter en skattjaktsdag med en hel del fynd till butikerna, ha en skön kväll, kram

    SvaraRadera