torsdag 4 februari 2010

Wienerschnitzel

En tidigare kollega till mig hävdade med emfas att Wienerschnitzel var ett argentiskt påfund. Hur det verkligen förhåller sig, låter jag vara osagt, sanningen ligger väl hos betraktaren. Det låter inte helt osannolikt, med tanke på att de ändå har en imponerande mängd boskapsuppfödning. Kollegan bjöd oss vid något tillfälle på denna argentinska rätt (hon var född och uppvuxen i Argentina) och jag har faktiskt aldrig ätit någon godare "Wienerschnitzel"...Wienerschnitzel, 6 portioner
  • 6 skivor kalvinnanlår (ca 1000 g)
  • ½ dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 1½ dl ströbröd
  • salt och vitpeppar

Till stekningen

  • 200 g smör

Garnering

  • citron
  • ansjovis
  • kapris

Banka ut kalvskivorna så de blir riktigt tunna, jag valde en stekpanna som tillhygge. Krydda med salt och peppar. Doppa köttet i vetemjöl så det fastnar ett tunt lager runt hela skivorna. Vispa ihop äggen lätt och doppa köttet i det. Doppa det till sist i ströbrödet. Bryn smöret på medelhög värme och lägg köttskivorna i det. Stek dem några minuter på båda sidor. Lägg köttet att rinna av på hushållspapper. Garnera med citronskivor, ansjovis och lite kapris. Servera med ärtor och potatismos.

Skulle vi dricka vin till, vore en Grüner Veltliner (österrikiskt vitt vin) ett troligt alternativ.Förslag till dukning och servettbrytning finner Du här.

1 kommentar:

  1. Vet du att det är livsfaligt att hälsa på här när man är hungrig...:) ha en fin kväll

    SvaraRadera