söndag 14 februari 2010

Blinier med lax, turkisk yoghurt och sallad. Starta med en Strawberry Virgin drink

Bovetepättar, eller blinier, kan kännas väldigt lyxigt med rätt tillbehör. Själva dukningen och servettbrytningen har jag lagt in här.
Vi började middagen med alkoholfria Jordgubbsdrinkar - vansinnigt gott och uppskattat av alla familjemedlemmar. Vill man, kan man ju tillföra 4 cl rom, 2 cl sockerlag, byta ut apelsinen mot limejuice och "frosta" kanten med socker som fastnat på kanten med hjälp av kallt vatten. Men då blir det ju en helt annan drink...
Strawberry Virgin
  • Saften från 2 pressade apelsiner
  • 200 g hallon (varför pratar jag hela tiden om jordgubbar?)
Mixa hallonen med apelsinjuicen.

Blinier

  • 2 dl vetemjöl
  • 4 dl bovetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 1 pkt torrjäst
  • 2 msk socker
  • 6 dl ljummet vatten
  • 3 dl grädde, som vispas upp något
  • 2 ägg, vita och gula separerade

Tillbehör

  • 6 dl turkisk yoghurt (än hellre om Du får tag i riktig smetana)
  • 400 g gravad lax i tunna skivor
  • 50 g stenbitsrom
  • Sallad på
  • 2 gurkor tärnade
  • 2 röda lökar tärnade
  • 1 stor röd paprika tärnad

Blanda samman samtliga ingredienser, utom äggvitorna, till en jämn smet. Låt stå och jäsa i cirka 1 timme. Vispa upp vitorna till ett hårt skum och vänd ner. Hetta upp stekpanna eller panna för blinier och stek plättarna. Vänd på dem då små bubblor syns på ovansidan och undersidan är lätt brynt.

Till efterätt åt vi hallontryffel. Farligt goda...

2 kommentarer: