söndag 14 februari 2010

Frukost i romantikens tecken hembakade bagels och hallonsmoothie

Vad är väl mysigare än att börja morgonen med idel tända ljus, hembakat bröd och smoothie? Litet smaksatt kaffe på det och man blir nästan religiös på kuppen. Denna morgon har jag brutit servetter som rosa hjärtan, beskrivningen hittar Du här.
Bagels uppfattar jag som ett amerikanskt påfund. Detta är inte sant, de är ursprungligen ett judiskt bröd. Dess blanka yta kommer sig av att man först kokar dem i sötat vatten i några minuter, innan de gräddas.
Bagels, 16 st
  • 1 pkt jäst
  • 5 dl vatten, ljummet
  • 2 msk olja
  • 1 msk olja
  • 3 msk socker
  • 2 msk hela kumminfrön
  • 10 dl rågsikt
  • 4 dl vetemjöl

Kokning

  • 4 liter vatten
  • 0,5 dl socker

Blanda alla ingredienser väl och knåda den gärna ordentligt i ca 4 minuter med maskin. Dela degen i 16 delar och rulla ut dem i långa strängar, ca 30 cm. Forma dem till en ring och lägg dem att jäsa i ca 1 timme.

Koka upp vatten och socker i en stor kastrull och låt bröden koka, några i taget i ca 3 minuter. Lägg brödet på en plåt och grädda i ca 25 minuter i 200 grader Celsius.

Hallonsmoothie

  • 200 g frysta hallon
  • 2 bananer
  • saften från 3 pressade apelsiner
  • 1 liter vaniljyoghurt

Mixa samman alla ingredienser i en mixer.

2 kommentarer:

  1. Önskar dig en härlig alla hjärtansdag i dag!

    Stor kram

    Flisan

    SvaraRadera
  2. Mysigt, men vilka vackra koppar du har.
    Kram
    Hanna

    SvaraRadera