Bagels uppfattar jag som ett amerikanskt påfund. Detta är inte sant, de är ursprungligen ett judiskt bröd. Dess blanka yta kommer sig av att man först kokar dem i sötat vatten i några minuter, innan de gräddas.
Bagels, 16 st
- 1 pkt jäst
- 5 dl vatten, ljummet
- 2 msk olja
- 1 msk olja
- 3 msk socker
- 2 msk hela kumminfrön
- 10 dl rågsikt
- 4 dl vetemjöl
Kokning
- 4 liter vatten
- 0,5 dl socker
Blanda alla ingredienser väl och knåda den gärna ordentligt i ca 4 minuter med maskin. Dela degen i 16 delar och rulla ut dem i långa strängar, ca 30 cm. Forma dem till en ring och lägg dem att jäsa i ca 1 timme.
Koka upp vatten och socker i en stor kastrull och låt bröden koka, några i taget i ca 3 minuter. Lägg brödet på en plåt och grädda i ca 25 minuter i 200 grader Celsius.
Hallonsmoothie
- 200 g frysta hallon
- 2 bananer
- saften från 3 pressade apelsiner
- 1 liter vaniljyoghurt
Mixa samman alla ingredienser i en mixer.
Önskar dig en härlig alla hjärtansdag i dag!
SvaraRaderaStor kram
Flisan
Mysigt, men vilka vackra koppar du har.
SvaraRaderaKram
Hanna