tisdag 16 november 2010

Halloween med 3-rätters: pumpasoppa, lax med lime och honung och pumpapaj

Halloween i år igen. Självfallet hade vi pysslat litet- karvat ut ett ansikte ur en pumpa bland annat. Kvällen till ära hade vi bjudit in några skrämmande vänner, fam. J. Riktigt trevliga är de, sina utseenden till trots...
Av själva pumpan gjorde vi både för- och efterrätt. Arvid rev pumpaköttet till efterrätten. Pumpasoppan, med Asiatiska kryddor, vart extremt god. Den kommer jag att göra även på morötter, vid säsonger då inte pumpor finns på marknaden. Pumpasoppa med asiatiska smaker, 8 pers
  • pumpakött i tärningar (vi använde en cirka 8 kg pumpa totalt - mycket vikt är skal, men säg att 3/4 gick åt till huvudrätten och 1/4 till efterrätten....)
  • 2 citrongrässtjälkar, skiva den vita delen
  • 1 liten grön chili, urkärnad och finhackad (använd plasthandskar om Du har linser...)
  • 2 tsk malen koriander
  • 1 dl färska korianderblad
  • 2 msk färsk riven ingefära
  • 1,5 l grönsaksbuljong
  • 2 gula lökar, finhackade
  • 2 msk smör
  • 2 burkar kokosmjölk
  • 1 msk farinsocker

Mixa litet av buljongen, chilin, citrongräs, ingefära och den malda koriandern. Bryn löken i en gryta, tillsätt kryddmixet i cirka 5 minuter, innan Du tillsätter pumpatärningarna. Höll över buljongen och låt koka i cirka 20 minuter eller tills pumpan är mjuk. Mixa tills Du erhåller en slät soppa. Rör ner kokosmjölk, koriander och mjölk och låt sjuda någon minut. Servera med rosenbröd (äterfinns i ett tidigare inlägg i denna blogg).

Lax med lime och honung, 8 personer
8 laxfiléer
2 tsk svartpeppar
2 dl flytande honung
4 msk pressad lime
2 tsk salt
Dijonsenapsstuvad potatis:
2 kg potatis
1 liter matlagningsgrädde
6 msk dijonsenap
2 dl hackad gräslök
2 tsk salt
Placera laxfiléerna i en ugnssäker form. Salta, peppra och häll över limesaften och honungen. Grädda i ugn i 15 minuter, 150 grader C.
Skala potatisen och skär den i små bitar. Placera potatisbitarna i en stor kastrull. Fyll på med grädde och koka poatisen försiktigt tills den känns mjuk och stuvningen börjar tjockna. Tillsätt senap, gräslök och salt.
Servera med rädisor och gurka.
En litet större sprits hade nog varit mer klädsamt - här ser det mest ut som om det är en kavring med Kalles Kaviar på. Så smakade det inte.
Pumpakaka med julkryddor
  • 100 g rumsvarmt smör,
  • 2 1/2 dl strösocker,
  • 1 påse saffran,
  • 1 dl riven sötmandel,
  • 3 ägg,
  • cirka 600 g riven pumpa,
  • rivet skal av 1/2 apelsin,
  • 3 dl vetemjöl,
  • 2 tsk bakpulver,
  • 1 tsk kanel

Kräm

  • 400 g philadelphiaost,
  • 2 dl florsocker (eller mer),
  • 1 tsk vaniljsocker,
  • saften av 1/2 lime

Mixa samman alla ingredienser till kakakn i en matberedare. Häll upp i portionsformar. Grädda i 175 grader C i cirka 15 minuter. Låt kallna. Mixa samman krämingredienserna och spritsa på.

2 kommentarer:

  1. Nej, de där bakverken smakade definitivt inte kaviar! Så goda... Men visst ser de mer rosa ut på bilden än i verkligheten.
    Bu!

    SvaraRadera
  2. Tack Pernilla, det var snällt sagt - till slut börjar vi ju undra - vad tusan serverade vi egentligen till efterrätt? :-D

    SvaraRadera