måndag 1 november 2010

Lax med apelsinsås

Mmm, apelsinsåsen lyfter rätten från att vara en vardagsrätt till en att bli en festlig fredagsrätt!
4 portionsbitar lax
1 tsk salt
0,5 krm vitpeppar
1 msk sesamfrö

2 stora rödlökar
2 stora tomater
1 msk smör
0,5 tsk salt

Apelsinsås:
2 msk smör
2 msk finhackad färsk ingefära
0,5 dl koncentrerad apelsinjuice
2 msk japansk soja

Skala och hacka löken. Skär tomaterna i klyftor. Skala och finhacka ingefäran.
Stek löken i lite smör i en stekpanna. När löken stekts ett tag är det dags att steka tomaterna tillsammans med löken. Salta.

Placera laxbitarna i en ugnssäker form. Salta, peppra och strö sesamfrö över laxbitarna. Baka laxen i 150 grader C i ugnen i 15 minuter.

Rör ner ingredienserna till apelsinsåsen i den stekpanna i vilken lök och tomater stektes (med lök och tomater avlägsnade). Låt apelsinsåsen koka upp. OBS! Såsen är stark, så droppa snarare än häll den över rätten.

Servera med kokt potatis och grönsallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar