Aprikos och getostsymfoni, per portion
- 2 skivor getost
- 20 grams skiva brieost
- 1 aprikoshalva (ur konserveringsburk)
- timjan
Kalkonfilé med senapssås, 6 personer
1, 2 kg kalkonfilé
Marinad:
4 msk stark senap
4 msk dijonsenap
2 dl pressad apelsinsaft
1 tsk rivet apelsinskal
4 msk färsk rosmarin
2 tsk salt
1 krm vitpeppar
Sås:
1 hönsbuljongtärning
4 dl vatten
2 msk marinad
2 dl vispgrädde
2 msk majsstärkelse
2 tsk färsk rosmarin
1 krm vitpeppar
2 kg potatisskurna i klyftor, salt och 0,5 dl olivolja.
Blanda ingredienserna till marinaden. Spara 4 msk av marinaden till såsen. Marinera kalkonfiléerna i två timmar. Vänd dem då och då.
Skär 2 kg potatis i klyftor. Häll över 0,5 dl olivolja och 2 tsk salt. Grädda i ugnen, 225 grader, i 25 minuter.
Häll bort marinaden från kalkonfiléerna och placera filéerna i en ugnssäker form. Grädda i ugnen, 225 grader, i 20 minuter.
Lös upp buljongtärningen i vatten i en kastrull. Tillsätt marinad och grädde. Låt allt koka i ett par minuter. Red av med majsstärkelse utrört i en skvätt vatten. Låt koka igen i ett par minuter. Tillsätt rosmarin och peppar.
Servera gärna med en sallad bestående av savojkål och rödlök stekt i lite marinad. Mmm....
Cheesecake, 8 pers
- 8 digestivekex
- 2 dl strösocker
- 100 g smör, smält
- 500 g phildelphia ost
- 2 msk vaniljsocker
- 4 äggulor + vitor
- 2,5 dl vanilj kesella
Garnering
- Kiwi, 4 st
Mixa digestivekex oxh smör. Platta ut degen i en smord form med löstagbar botten och förgrädda i 150 grader C. i cirka 10 minuter. Mixa osten med sockervarianterna. Vispa äggvitorna hårt i en rostfri ren bunke (minsta smuts gör att äggvitorna inte "lyfter"). Vänd ner äggvitorna i ostmassan. Häll smeten i formen över digestivebotten och grädda i cirka 1 timme.
Ta ut kakan ur ugnen och bred över kesellan. Grädda kakan i ugnen i ytterligare 10 minuter.
Hej!
SvaraRaderaVilken underbar mat och fina bilder.
Har du möjlighet att skicka en bild på beskrivningen hur man gör vikningen av kungakronan? Bilden är så liten så jag ser inte riktigt. Det vore jättesnällt.
Min mail är ulrika.raumer@telia.com