söndag 28 november 2010

Saffransbutterkaka

Jag är inte vansinnigt förtjust i vanliga lussebullar - de känns lätt bara torra och enahanda, tycker jag. Men med litet mandelmassa i mitten och kanske hellre som en stor krans/längd eller, som här, butterkaka blir resultatet ett saftigt bröd som man riktigt kan gå och längta efter....

Saffransbutterkaka
  • 1 pkt jäst
  • 150 g smält smör
  • 5 dl mjölk
  • 1,5 dl socker
  • 3 påsar saffran
  • 2 krm salt
  • ca 14 dl vetemjöl

Fyllning

  • 300 g mandelmassa
  • 100 g smält smör
  • 1 msk vaniljsocker

Till pensling

  • 1 uppvispat ägg
  • pärlsocker

Blanda alla ingredienser i en bunke, spara litet av mjölet till utbaket. Låt jäsa i cirka 1 timme. Mixa samman mandelmassa, socker och smör och ställ åt sidan. Dela degen i 2 delar. Lägg undan den ena. Knåda och kavla ut den andra på bakbordet. Sprid ut hälften av mandelmassmeten och rulla samman degen till en lång sträng. Skär cirka 7 cm breda bitar längs med degsträngen. Stoppa dessa vartikalt i en smord rund form tills all deg är slut. Gör likadant med andra deghalvan. Låt jäsa i cirka 30 minuter. Pensla och strö på socker. Grädd i 200 grader C. i cirka 35 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar