Saffransbutterkaka
- 1 pkt jäst
- 150 g smält smör
- 5 dl mjölk
- 1,5 dl socker
- 3 påsar saffran
- 2 krm salt
- ca 14 dl vetemjöl
Fyllning
- 300 g mandelmassa
- 100 g smält smör
- 1 msk vaniljsocker
Till pensling
- 1 uppvispat ägg
- pärlsocker
Blanda alla ingredienser i en bunke, spara litet av mjölet till utbaket. Låt jäsa i cirka 1 timme. Mixa samman mandelmassa, socker och smör och ställ åt sidan. Dela degen i 2 delar. Lägg undan den ena. Knåda och kavla ut den andra på bakbordet. Sprid ut hälften av mandelmassmeten och rulla samman degen till en lång sträng. Skär cirka 7 cm breda bitar längs med degsträngen. Stoppa dessa vartikalt i en smord rund form tills all deg är slut. Gör likadant med andra deghalvan. Låt jäsa i cirka 30 minuter. Pensla och strö på socker. Grädd i 200 grader C. i cirka 35 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar