Merlot är den mest odlade druvan i Bordeaux, även om den när Bordeaux kommer på tal får komma på andra plats efter cabernet sauvignon. Man kan väl säga att merlot slipar av de lite vassare kanter som både cabernet sauvignon och även cabernet franc uppvisar. Men även fyllighet bidrar druvan med. Dessutom mognar merlot tidigare än cabernet sauvignon.
Den presterar även utmärkta viner på egen hand - Château Pétrus, för att ta ett exempel.
Har inte riktigt lyckats få klart för mig vad som kännetecknar merlot. När kollegan cabernet sauvignon är närmast övertydlig i sin ton av svarta vinbär och ceder kombinerat med den markerade strävheten är merlot mer diffus. Plommon och fruktkaka hittar man ofta i beskrivningar av druvan. Fast jag har en strategi för att känna igen merlot. Om vinet framför mig ger associationer till cabernet sauvignon, men saknar den druvans strävhet så kan det vara merlot. Ibland stämmer det, ibland inte...
Druvan odlas inte bara i Bordeaux. I bland annat Italien, Chile, södra Frankrike och USA kan man hitta merlotviner.
onsdag 24 november 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar