måndag 10 november 2014

Nordiska Museet

 Under höstlovet passade vi på att besöka Nordiska Muséet. Där har man inrett ett hem från 1940-talet. En stor del av inredningen tycker jag att jag minns från mina egna far- och morföräldrars hem. Köksinredningen med skåpsluckorna ser förövrigt precis ut som i min första egna lägenhet. Den var byggd 1939 så det stämmer ju ganska bra. 
 Det är väldigt spännande att få titta in på detta sätt - göra litet av en tidsresa.
Såg verkligen sovrummen ut så här?
 En matpaus för att vi ska orka titta vidare.
 Just nu har man en sockerutställning på Nordiska museet. Vem hade en aning om att en läsk innehåller det rekommenderade sockerintaget för åtta!! (8!) dagar för en vuxen, dubbelt så mycket för ett barn.
 150 år gamla glass- och marsipanformar.
 Sockertoppar och vackra sockerskålar i långa rader. 
 Jag stod och dreglade över hur vackert mycket var...
 Apotekarböcker. Socker var ett läkemedel under 1600-talet. Långt upp i seklen var det på apoteket som sockret kunde köpas.
På 1600-talet hade man 4 olika kroppsvätskor. Då talade man ofta om de 4 olika personligheterna: sangviniskt, koleriskt, melankoliskt och flegmatiskt,
  • Det sangviniska temperamentet var livligt, växlande, sorglöst. Ordet sanguis (latin) betyder blod
  • Det koleriska temperamentet var hetsigt, hetlevrat. Ordet chole (grekiskt) som betyder gul galla.
  • Det melankoliska temperamentet var mycket känsligt, med långsam och djup reaktion. Ordet melano chole (grekiskt) betyder svart galla.
  • Det flegmatiska temperamentet var trögt, lugnt och sävligt, senfärdigt och föga stark i sina känslorörelser, likgiltigt. Ordet flegma som betyder slem.

Vi tar oss vidare till hur man bodde i Sverige tidigare. Jag tror att denna våning (högst upp) kammade hem flest pluspoäng. Det är riktigt intressant att läsa och titta. 
 Sigrid avrundade med att testa gunghästen.
 De dukade borden tillhör mina favoriter. Sigrid signalerade redan från början att hon tyckte att det var roligare att bli fotograferad, hela tiden, än att titta. Även Anders vek ner sig och gick ock satte sig efter ett tag. Arvid höll ångan uppe, länge. Men slutligen sade han: "Mamma denna våning är inte...ja...jätterolig."
 Svenska traditioner.
 Midsommar, julförberedelserna, luciafirande, studentfirande Mårten Gås ja det mesta finns representerat! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar