torsdag 6 februari 2020

Veckans druva: Macabeo

Macabeo är en vitvinsdruva som med stor sannolikhet har sitt ursprung i Penedès i nordöstra Spanien. I detta område omnämndes druvsorten i skrift första gången 1617. Då skrev Fray Miguel Augusti att "macabeodruvor måste plockas då de är riktigt mogna". Macabeo tog sig vidare till franska Roussillon där druvsorten omnämns i skrift 1816. Temat var de delikata viner macabeo gav upphov till.
I Frankrike är druvsorten inte lika vanlig som i Spanien. I Spanien är kanske macabeo mer känd som viura, vilket är det namn som används i bland annat Rioja. Den odlas mer eller mindre i hela Spanien - nordvästra hörnet och de sydligaste delarna undantagna.
Det är konstigt egentligen. Viura/macabeo kan behandlas lite respektlöst - samtidigt ingår druvsorten i Vina Tondonia Blanco, ett kultvin som när det dyker upp på Systembolaget tar slut ungefär 7,5 minuter efter det att försäljningen öppnats.
Viner på druvan är något aromatiska. Syran kan vara låg och en ton av bittermandel kan dyka upp. Återgår vi till Vina Tondonia så är dessa viner väl lagrade när de släpps. Tonen är oxiderad. Underbara inslag av röda äpplen, vanilj och smör kan nämnas. Detta i kombination med en citrusfrisk syra. Rekommenderas varmt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar