onsdag 22 april 2020

Veckans druva: Nerello mascalese

Nerello mascalese är en rödvinsdruva som odlas på Etnas sluttningar på Sicilien. Det var också i detta område som druvsorten först omnämndes - detta under 1700-talet.
Nerello härstammar möjligen från nero, som är italienska för svart. Mascalese går att koppla till kommunen Mascali som är belägen öster om Etna ganska nära kusten. Det är förmodligen här som druvans ursprung går att hitta.
DNA-analyser gör gällande att nerello masacalese kan ha uppstått genom en korsning mellan sangiovese och mantonico bianco. En mer och en mindre omtalad förälder i så fall. Vidare analyser antyder ett eventuellt släktskap med den sicilianska druvsorten carricante.
Nerello mascalese är den dominerande druvsorten i Etna Rosso DOC. Den kan blandas med nerello cappuccio och andra lokala druvsorter.
Viner på nerello mascalese har ofta ljus färg, frisk syra och toner av röda bär. Tanninerna är mjuka och alkoholhalten åt det högre hållet.

2 kommentarer:

  1. Så intressant med era druvor!
    Sköt om er!

    SvaraRadera
  2. Tack, Lena!
    Kändes kul att börja skriva igen.
    Corona gjorde att jag tappade lusten ett tag - men nu blir det vin och vindruvor...
    Hälsningar
    Anders

    SvaraRadera