tisdag 19 maj 2020

Vietnamesiska vårrullar med kyckling

Under den här coronaperioden passar jag på att tillaga flera för oss, nya, rätter.
Ja bortsett från de thailändska kubrätterna då, sätta in en kartong i micron känns väl inte alldeles nydanande.
 Men för övrigt. I mörkaste januari, då man kommer hem sent och maten helst redan skulle stå på bordet, saknas både orken och förutsättningarna för att starta upp en helt ny rätt.
Annat är det nu.
Dessutom är det ju bra att passa på att utöka vardagsrepertoaren med nya rätter. Även om en hel del sannolikt kommer att serveras då vi har gäster. Kul att bjuda på nya saker...
Arvid, artigheten själv när han verkligen vill se saker hända, var dock nere och erbjöd sig duka då jag hade hunnit halvvägs.
Kan vara för att jag började sent, runt halv sju, denna lördagskväll.
Jag hade först behövt gå och handla mirin i affären som låg något längre bort.

Vietnamesiska vårrullar med kyckling 

 mat för 2 dagar för oss eller till 8 personer
8 kycklingfiléer salt, peppar 
50 g smör 
1 dl soja 
1 röd paprika, i smala långa stavar 
250 g fryst grön sparris 
250 g frysta ärtskidor
1–2 spetskål, strimlad 
2 förpackningar rispapper 
Till servering: 
limeklyftor 
korianderblad 
Dipp: 
2 dl japansk soja 
1/2 dl mirin 
1/2 dl rapsolja 
1/2 skivad röd spansk chilifrukt koriander
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg kycklingfiléerna i en ugnsfast form. Salta och peppra. Pensla med smält smör blandat med soja. Stek i mitten av ugnen, cirka 25 minuter. Kontrollera att köttsaften är ofärgad. Låt kallna och dela filéerna i smala stavar. Blanchera den strimlade spetskålen. gör samma med paprikan. Koka upp vatten och häll i en vid skål. Lägg en våt kökshandduk på diskbänken. Doppa ett rispapper i taget, cirka 10 sekunder och lägg på handduken. Lägg ett salladsblad, litet av alla ingredienserna som ska ingå i en samlad hög på nedre delen av papperet. Vik över papper, vik in sidorna och rulla ihop snabbt till en rulle. Dela och lägg upp på fat. Gör likadant med resterande rispapper och fyllning. Blanda samman soja, mirin och rapsolja med skivad chili och korianderblad till en dippsås att servera till rullarna.
Denna rätt fick tummen upp. Kommer att serveras vid fler tillfällen.
Till förrätt serverade jag misosoppa. Bara att hälla i påsarna i kokande vatten. Ingen finess. Men gott!



2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Tack Lena! Det vart väldigt gott om jag får säga det själv!//En annan Lena

      Radera