torsdag 8 april 2021

Druvan och vinet 17: Semillon; Tyrrell´s Hunter Valley Semillon 2019

Semillon
Semillon, eller sémillon om man vill betona druvsortens franska ursprung, är en vitvinsdruva med ett ursprung i just Frankrike - närmare bestämt i Bordeaux.
År 1736 omnämns sémillon i skrift i Sauternesregionen i södra Bordeaux. Dock kan namnet sémillon ha ett ursprung i en annan del av Bordeaux - St Émilion.
Nyligen gjorda DNA-studier visar att sauvignon blanc och sémillon är nära släkt. Och dessa båda ingår ju mycket riktigt i de vita vinerna från Bordeaux.
Om sauvignon blanc är väldigt populär gäller det inte riktigt för sémillon - även om dessa båda druvsorter har likheter. Dock är sémillonviner fylligare och rundare än viner på sauvignon blanc. Sauvignon blanc har även en tydligare syra. Vidare kan man i viner gjorda på sémillon hitta inslag av vax och citron.
Frankrike är det stora landet när det kommer till att odla sémillon. Men druvsorten odlas även i Italien, Spanien, Portugal, Ungern, Ryssland, Grekland, Turkiet, USA, Chile, Argentina, Sydafrika, Nya Zeeland och Australien. I Australien är den näst mest odlad av vitvinsdruvorna. Just semillonvinerna från Hunter Valley i Australien har gjort sig ett namn som lagringsviner. Vinerna är oekade och har låg alkoholhalt och hög syra och ska vid lagring utvecklas till riktigt goda och komplexa viner.

 Tyrrell´s Hunter Valley Semillon 2019, New South Wales, Australien, nr 6947, 129 kr
Semillon från Australien leder mina tankar till just Hunter Valley. I detta trevliga vin hittar vi inslag av äpplen, citrus, vax och örter. Syran är frisk och fräsch.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar