tisdag 13 april 2021

Druvan och vinet 20: Saperavi; Saperavi Barossa Valley 2015

Saperavi
Saperavi är en rödvinsdruva med ett ursprung i sydvästra Georgien nära den turkiska gränsen. Denna region kallas för Meskheti om man vill precisera sig närmare.
Från Meskheti spred den sig inom Georgien och förknippas idag mer med Kakhetiregionen.
Saperavi har använts för att ta fram ett flertal nya druvsorter - dock har ingen av dessa nått internationell berömmelse.
I Georgien är saperavi den mest odlade rödvinsdruvan. Viner på druvan har djup färg, tydlig syra, tydliga tanniner och är fylliga. I doft och smak hittar man ofta mörka bär och ibland även rödbetor. Detta kan kännas lite udda men ger personlighet åt vinet. Dessa viner är då kanske ändå mer intressanta än goda. Det godaste saperavivin som vi har druckit kommer varken från Georgien, Ukraina, Armenien, Bulgarien eller Ryssland. Nej, det har sitt ursprung i Australien och finns beskrivet nedan.
 Saperavi Barossa Valley 2015, Adelaide, Australien, nr 79250, 179 kr
Ett mycket gott vin som har den i mitt tycke ton av mint som skvallrar om att ursprungslandet är Australien.
I övrigt hittar vi i doft och smak trevliga toner av svarta vinbär och peppar. Först känns det som en cabernet sauvignon från Australien. Men precis därefter känner man att det ändå inte är så. Cabernets sauvignons strukturerade tanniner finns inte i detta vin även om det ändå har tydlig strävhet. Ett riktigt gott och prisvärt vin!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar