söndag 11 april 2021

Druvan och vinet 18: Roussanne; Roussanne Les Vignes da Côte 2018

Roussanne
Roussanne är en vitvinsdruva med ett förmodat ursprung i franska Rhône där den omnämns i skrift första gången år 1781. Man blandar den ofta i viner med marsanne som även den druvsorten tros ha sitt ursprung i Rhône. Till och från blandar man ihop dessa båda druvsorter då de har vissa likheter. Och mycket riktigt - roussanne och marsanne är nära släkt med varandra, vilket DNA-analyser har visat.
I Frankrike är det i norra Rhône man hittar odlingar av roussanne - och ofta då tillsammans med marsanne.
Men till skillnad mot marsanne så är roussanne även tillåten i södra Rhône.
Roussanne ger upphov till elegantare viner än vad marsanne gör men det odlas ändå mer marsanne än roussanne i norra Rhônedalen. Anledningen till detta är att marsanne är lättodlad och mer motståndskraftig mot sjukdomar.
Viner på roussanne är aromatiska, parfymerade och örtiga. Associationer till te dyker ofta upp. Syran är tydlig och vinerna gör sig bra för lagring.
Går man utanför Rhône går den att hitta på andra håll i Frankrike också. Och går man utanför Frankrike hittar man odlingar med roussanne i exempelvis Italien, Grekland, Portugal, USA, Australien och Sydafrika.
 Roussanne Les Vignes da Côte 2018, Rhônedalen, Frankrike, 120 kr
Tydligt gyllengul färg och fyllig framtoning. I doft och smak hittar vi inslag av honung, aprikos, grapefrukt och apelsinzest. En viss bitterhet i stil med te kan noteras. Gott, annorlunda och matkrävande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar