lördag 4 september 2021

Druvan och vinet 28: Barbera; G. D. Vajra Barbera d´Alba 2019

 Barbera

Barbera är en rödvinsdruva med ett förmodat ursprung i Piemonte i norra Italien. Men det är först 1798 som den nämns i skrift i området och det var först efter phylloxeran som den blev en viktig druvsort i Piemonte som helhet - så den kan ju ha sitt ursprung någon annanstans. Det som kan stödja detta är att barbera uppvisar liten genetisk likhet med andra druvsorter som har sitt ursprung i Piemonte. Men en vanlig uppfattning är att ursprunget går att finna i Piemonte och då i Monferrato för att vara mer precis. Nåväl, tiden får utvisa vilket som är det egentliga ursprunget.

Barbera odlas då runt om i Piemonte men även i de italienska regionerna Lombardiet och Emilia-Romagna. Ser man på Italien som helhet så är barbera den tredje mest odlade druvsorten efter sangiovese och montepulciano. 

När barberaviner är som bäst har de djup färg och en tydlig friskhet av den höga syran. De har inte så uttalade tanniner. En tydlig körsbärston finns allt som oftast där. Sämre varianter kan kännas lite tunna i sin framtoning.

Går vi utanför Italien kan odlingar med barbera hittas i bland annat Kalifornien, Argentina, Australien, Sydafrika, Grekland, Slovenien och Israel.

G. D. Vajra Barbera d´Alba Superiore 2019, Piemonte, Italien, nr 23071, 199 kr
Typiska inslag av körsbär och därtill hallon, vanilj, choklad och viol. Hög syra - som sig bör. Strävheten är kanske lite mer uttalande än i en genomsnittlig barbera men det är bara av godo i detta vin. Passade bra till köttbullar, potatismos och lingon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar