måndag 13 september 2021

Druvan och vinet 30: Blaufränkisch; Wohlmuth Ried Rabenkropf Blaufränkisch 2018

Blaufränkisch
Namnet fränkisch härstammar från den tidigare benämningen på det geografiska område som idag består av norra Bayern, södra Thüringen och Heibronn-Franken i Baden-Württemberg. I detta område namngav man vissa högkvalitativa druvsorter med ett namn innehållande ändelsen "-fränkisch". Blaufränkisch kan mycket väl ha varit en av dessa druvsorter. Namnet är ju tydligt i sig - "blau" indikerar i sig att en flaska med detta på etiketten handlar om ett rött vin.
Tar man med faktiska årtal i berättelsen så nämns druvsorten i skrift första gången 1862 - detta vid ett druvevent i Wien. 
Blaufränkisch har många synonymer; kékfrankos i Ungern, lemberger i Tyskland, frankovka i Serbien och franconia i Italien - för att ta några exempel i mängden.
I Österrike är druvan den näst mest planterade rödvinsdruvan efter zweigelt. Vinerna kan ha djup färg och tydlig karaktär med trevligt integrerad ek - ofta med en framträdande pepprighet. Men även lättare oekade versioner förekommer.
Blaufränkisch odlas bland annat redan nämnda Österrike, Ungern , Italien, Serbien, Tyskland och dessutom i Bulgarien, Slovakien, Kroatien, Rumänien, Tjeckien, Kanada, Australien, Japan och USA.5
Wohlmuth Ried Rabenkropf Blaufränkisch 2018, Österrike, nr 93983, 169 kr
Lite lättare vin med inslag av peppar, körsbär, ekfat, blåbär och lakrits. Mycket gott och aptitretande med den tydliga syran. Gärna till lite lättare kötträtter.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar